Kontroversiel børsnotering af delebilsplatform baner vejen for kinesiske selskaber i USA

Selskabet Didi, der ikke har leveret et eneste overskud, undersøges af myndighederne for at have tvunget konkurrenter ud af markedet.
Foto: Florence Lo/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Florence Lo/Reuters/Ritzau Scanpix

Børsnoteringen af den kinesiske delebilsplatform Didi torsdag har banet vejen for, at kinesiske selskaber igen kan operere og rejse penge i USA, på bagkant af Trump's præsidentperiode. Men ifølge Finans er børsnoteringen af Didi langt fra ukontroversiel.

Selskabet har tunge spillere i ryggen så som Softbank, Tencent, Alibaba, Apple – foruden den globale hovedkonkurent Uber, som sidder på 12 pct. af aktierne.

Selskabet undersøges i øjeblikket af de kinesiske myndigheder for at have tvunget konkurrenter væk for at skabe monopollignende tilstande, som ifølge Finans generelt er en del af Softbanks forretningsmodel, hvor selskabet foretager ekspansioner, der enten kvæler eller opsluger konkurrenter.

Didi har aldrig givet overskud, selvom selskabet sidder på 90 pct. af det kinesiske marked – det seneste regnskabsår 2020 endte med et underskud, på hvad der svarer til 10 mia. kr.

Kinas samkørselsgigant Didi satser på global udvidelse 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også