SAS fordobler passagertal – men er stadig under før corona

I oktober havde SAS 1,35 millioner passagerer – dobbelt så mange som sidste år, men halvt så mange som i 2019.
Foto: Tt News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Tt News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

SAS mere end fordoblede antallet af passagerer i oktober, men er fortsat efter niveauet, inden corona ramte.

Det viser nye tal fra luftfartsselskabet, der er publiceret mandag.

I oktober fløj 1,35 millioner passagerer i rutefly med SAS, hvilket er mere end dobbelt så mange som i samme måned året før.

Sammenlignes der med niveauet i 2019 før corona, er der dog stadig meget at hente. Her var der cirka dobbelt så mange passagerer.

Topchef Anko van der Werff peger dog på, at det er positivt, at stigningen i antallet af rejsende også er fortsat efter sommersæsonen.

"Vi står stadig over for udfordringer og en uforudsigelig fremtid, hvilket gør det vigtigt at forblive konkurrencedygtig."

"Vi skal være agile for at kunne reagere på ændringer i kundeefterspørgslen fremadrettet," lyder det fra topchefen i en meddelelse.

SAS og resten af branchen har været særdeles hårdt ramt af pandemien.

Restriktioner for at inddæmme smitten har lagt verdens lufthavne øde hen, og det har tvunget selskaberne til at parkere flyene på jorden.

SAS har under krisen præsenteret et rekordstort underskud i milliardklassen og fyret 5000 ansatte, hvilket svarer til knap halvdelen af de ansatte.

Og modvinden er langtfra slut. For få uger siden sagde topchef Anko van der Werff, at der skal skæres i udgifterne.

"SAS kæmper for at overleve," sagde topchefen, der overtog tøjlerne for cirka tre måneder siden, til erhvervsmediet Finans.

Det skyldes blandt andet, at der ventes langt færre forretningsrejser i fremtiden, da mange har fundet ud af, at mange møder godt kan klares online.

Under corona har SAS også måttet få tilført ny kapital. Ejerne, der tæller den danske og svenske stat, har skudt milliarder ind i selskabet.

Også Norwegian har været presset under corona, hvor det norske selskab blev sendt ud i et stormvejr.

Allerede inden krisen var selskabet økonomisk udfordret efter en årrække med stor vækst, som blev finansieret af lånte penge.

Derfor ramte de manglende passagerer under corona særdeles hårdt, men en række investorer spyttede flere penge i kassen.

Det er dog et anderledes Norwegian, som nu er på vingerne. To tredjedele af de ansatte er væk, og der er skåret ned på ruterne.

Flere hundrede fyrede SAS-piloter har søgt job i nye SAS-selskaber 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også