MobilityWatch

Ryanair mister tusindvis af passagerer efter omikrons indtog

Ryanair har i december haft 700.000 færre passagerer end i november. Selskabet har aflyst mange afgange. "Omikronvarianten har ødelagt den genrejsning af flytrafikken, som var på sporet frem til november," siger analytiker.

Foto: Paul Hanna/Reuters/Ritzau Scanpix

Ryanair har haft tilbagegang i antallet af passagerer i december, hvor coronavarianten omikron for alvor gjorde sit indtog i Europa og medførte nye rejserestriktioner i flere lande.

Antallet af passagerer er fra november til december faldet med 700.000 til 9,5 millioner. Det svarer til en tilbagegang på syv procent.

Det viser flyselskabets trafiktal, der er offentliggjort onsdag.

I årene før corona har Ryanair til sammenligning haft nogenlunde lige mange passagerer i november og december.

Hos Sydbank påpeger aktieanalysechef Jacob Pedersen, der følger flybranchen tæt, at omikron ramte på et tidspunkt, hvor rejselysten var på vej tilbage til tiden før corona.

"Det er meget tydeligt, at omikronvarianten har ødelagt den genrejsning af flytrafikken, som var på sporet frem til november."

"Det betyder, at der har været færre passagerer i december, end flyselskaberne havde planlagt efter."

"Det betyder også, at mange selskaber ikke vil have så mange fly som forventet i luften de kommende måneder," siger Jacob Pedersen.

Omikrons indtog rammer især et flyselskab som Ryanair, der i løbet af 2021 har haft en mere aggressiv strategi end mange af de øvrige selskaber.

Ryanair varslede kort før nytår, at det midlertidigt lukker 28 ruter fra Danmark i tre uger i januar. Det svarer til knap hver anden rute.

Jacob Pedersen forventer, at mange passagerer vil droppe eller udskyde ferier i løbet af vinteren på grund af omikron.

"Rejselysten er væsentligt lavere, fordi omikron har medført smittestigninger og rejserestriktioner."

"Men hvis billedet hurtigt vender, så er der ingen tvivl om, at vi hurtigt vil kunne se rejselysten vende tilbage, som vi så det sidste år," siger han.

Sammenlignet med december 2020, hvor der var markant hårdere rejserestriktioner end i 2021, er antallet af passagerer hos Ryanair femdoblet.

Flyselskabet Finnair er også kommet med passagertal for december.

Flyselskabet har modsat Ryanair haft fremgang i antallet af passagerer på 24 procent i december til 600.300.

Finnair melder om passagerfremgang 

Mere fra MobilityWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MobilityWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs