Strid om ny overenskomst risikerer at lamme grønlandsk flytrafik

Flymekanikere og Air Greenland kan ikke blive enige om en ny overenskomst. Det har fået Dansk Metal til at varsle konflikt, hvilket har resulteret i varsel om lockout som modsvar.
Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix

Dansk Metal, der organiserer flymekanikere, har varslet konflikt mod Air Greenland.

Det skriver fagforeningen i en pressemeddelelse.

Det skyldes uenighed i forhandlinger om en ny overenskomst mellem parterne. Den seneste af slagsen udløb i 2020, men som følge af coronakrisen og udfordringer for flybranchen blev den efter gensidig aftale forlænget til 2021, lyder det i meddelelsen.

Siden har der været forhandlet, men uden resultat.

Opret et gratis prøveabonnement på MobilityWatch her

Det har altså nu fået Dansk Metal til at varsle konflikt mod Air Greenland fra den 9. april på ruten mellem Kastrup og Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord), hvilket er den eneste direkte rute til og fra Grønland.

”Vi forsvarer vores medlemmers realløn. Derfor kan vi under ingen omstændigheder acceptere, at vores medlemmers løn bliver udhulet, når virksomheden har en stærk økonomi. Medarbejderne har været med til at skabe den værdi, og det er nu, de skal mærke det. Vi er klar til at strejke, hvis Air Greenland ikke rykker sig,” udtaler forbundssekretær og forhandlingschef i Dansk Metal, Keld Bækkelund, i meddelelsen.

Varsler lockout

Konfliktvarslet har ifølge Dansk Metal omvendt fået Air Greenland til varsle lockout mod alle Dansk Metals flymekanikere på de lokale lufthavne i Grønland.

Det vil ifølge fagforeningen have den konsekvens, at trafikken internt i Grønland vil blive lammet som følge af indenrigsflyvningernes vigtighed for at komme rundt.

”Vi ønsker ikke at ramme indenrigstrafikken i Grønland, og vi beklager meget, at det grønlandske folk nu bliver ramt. Det er alene Air Greenlands beslutning. Vi har udelukkende varslet strejke på den transatlantiske rute,” udtaler Keld Bækkelund fra Dansk Metal.

Der er pt. ikke planlagt nye møder mellem parterne, oplyses det.

MobilityWatch forsøger at få en kommentar fra Air Greenland.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også