Danskstiftet flyselskab får ja til redningsplan – gæld for 28 milliarder forsvinder

Nordic Aviation Capital, som flere danske investorer har tabt milliardbeløb på, har fået godkendt sin rekonstruktionsplan af amerikansk domstol, efter at selskabet sidste år søgte om konkursbeskyttelse.
Foto: Nordic Aviation Capital / PR
Foto: Nordic Aviation Capital / PR

Tilbage i slutningen af 2021 søgte det danskstiftede flyudlejningsfirma Nordic Aviation Capital (NAC) om konkursbeskyttelse i USA, efter at coronakrisen havde sønderskudt finanserne i selskabet, der er blandt verdens største på området.

Selskabet, der oprindeligt er startet af danske Martin Møller Nielsen, som siden solgte ud af ejerskabet til bl.a. Lego-pengetanken Kirkbi, skriver i en meddelelse, at U.S. Bankruptcy Court for the Eastern District of Virginia har godkendt NAC’s plan, der vil medføre, at selskabet kan genopstå ved udgangen af maj.

Det har tidligere været fremme, at to af selskabets store kreditorer - Silver Point Capital og Sculptor Capital Management - som led i planen konverterer gæld til aktiekapital, mens de hidtidige ejere, der foruden Kirkbi tæller kapitalfondene EQT og GIC, siger farvel til kontrollen og dermed store milliardbeløb.

En anden af de helt store kreditorer er danske PFA, der tidligere har udstedt et lån til NAC på 3 mia. kr. Her har pensionsselskabet dog tidligere udtalt, at pengene er tabt.

Opret et gratis prøveabonnement på MobilityWatch her

NAC skriver i den nye meddelelse, at rekonstruktionsplanen samlet indebærer en reduktion af selskabets gæld på ikke mindre end 4,1 mia. dollar, svarende til lidt over 28 mia. kr.

Samtidig vil selskabet få en kapitalindsprøjtning på 540 mio. dollar, hvoraf de 200 mio. dollar er en kreditfacilitet, hvilket ifølge NAC medfører en ”signifikant finansiel fleksibilitet til at understøtte investeringer i den langsigtede vækst for selskabet.”

NAC skriver, at godkendelsen kommer med opbakning fra ejerne og 99 pct. af kreditorerne, og i en udtalelse fra Justin Bickle, der er næstformand i NAC og formand for selskabets rekonstruktionskomité, lyder det, at godkendelsen af planen er en ”milepæl.”

”Dette vigtige skridt repræsenterer den vellykkede kulmination af en masse hårdt arbejde fra mange interessenter, herunder måneders konstruktive forhandlinger med vores støttende kreditorer. På vegne af hele NAC-bestyrelsen vil jeg udtrykke vores taknemmelighed til alle vores interessenter for deres fortsatte forretning og støtte, uden hvilken vi ikke ville have været i stand til at bekræfte vores plan kun fire måneder efter, at vi oprindeligt indgav den.”

PFA melder pas på redning af danskstiftet flyselskab og indkasserer kæmpe tab

PFA-formand tager sin del af ansvaret for flyinvestering med milliardtab

Danskstiftet flykoncern tabte 8 mia. kr. på to uger i december

Danskstiftet flykoncern har 12 fly fanget i Rusland og Ukraine

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også