Luftfartsbranche vil se overskud i 2023

Ifølge det internationale luftfartsforbund, IATA, vil verdens luftfartselskaber igen give overskud i 2023.
Foto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix
Foto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Luftfartsselskaberne vil se overskud i 2023, lyder vurderingen fra brancheorganisationen IATA ved sit årsmøde i Qatar. Med udgangen af 2022 skulle det dermed være slut med dundrende underskud, som coronapandemien har medført.

Det skriver branchemediet Check-In.

Allerede i år kan de globale luftfartsselskaber se frem til et reduceret underskud sammenlignet med pandemiens tidligere år på 9,7 mia. dollar – svarende til 70 mia. kr. Til sammenligning tabte luftfartsindustrien sammenlagt 137,7 mia. dollar i 2020 og 42,1 mia. dollar i 2021.

I USA ventes der allerede overskud i 2022, da man er længere fremme med genopretningen. Overskuddet ventes ifølge Check-In at lande på 8,8 mia. dollar.

”Flyselskaber er modstandsdygtige. Folk flyver i stadigt stigende antal. Og fragten klarer sig godt på baggrund af voksende økonomisk usikkerhed. Tabene vil reduceret til 9,7 mia. dollar i år, og rentabiliteten er i horisonten for 2023,” siger IATAs generaldirektør, Willie Walsh, ved årsmødet.

”Det er tid til optimisme, selv om der stadig er udfordringer med omkostninger, især brændstof, og nogle langvarige restriktioner på nogle få nøglemarkeder,” fortsætter han.

Mens covid-19 ikke længere tynger økonomien som i de forgangne år, er usikkerheden steget som følge af krigen i Ukraine - dels på grund af tabt flytrafik til og fra Ukraine, Hviderusland og Moldova og især på grund af de forhøjede oliepriser.

Iatas prognose forudsætter en global bnp-vækst på 3,4 pct. i 2022. Dertil venter brancheorganisationen, at den skyhøje inflation vil aftage i løbet af 2023.

Niels Smedegaard om redningsaktionen i Norwegian: ”Vi hængte med det yderste af neglene ud over kanten, og der blev arbejdet i døgndrift”

Søren Skou afviser at global handel er på vej i bakgear

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også