Tidligere EU-kommissær beskyldes for lobbyvirksomhed for Uber

Lækkede filer fra Uber belaster flere politikere, heriblandt præsident Emmanuel Macron og Neelie Kroes.
Foto: David Swanson/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: David Swanson/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

EU-Kommissionen har mandag bedt Neelie Kroes, tidligere hollandsk EU-kommissær og forhenværende digital chef, om oplysninger i en sag, hvor hun beskyldes for at have været involveret i hemmelig lobbyvirksomhed for transportvirksomheden Uber.

Det siger en talsperson for EU-Kommissionen.

Det internationale journalistnetværk ICIJ, BBC og en række andre medier offentliggjorde søndag indhold fra hemmelige filer fra Uber, som viser, at kørselstjenesten brugte etisk tvivlsomme og potentielt ulovlige fremgangsmåder, da den for snart ti år siden arbejdede intensivt for at vinde udbredelse globalt.

Filerne viser, at Frankrigs nuværende præsident, Emmanuel Macron, der var minister i en socialistisk regering, var på fornavn med Ubers grundlægger, mens Neelie Kroes hemmeligt udøvede lobbyvirksomhed for Uber.

Macron bliver mandag kritiseret for sin rolle dengang fra flere sider i franske aviser og fra parlamentarikere.

Lækket består af mere end 124.000 dokumenter fra perioden 2013-2017. Dokumenterne består også af titusindvis af beskeder og e-mails, blandt andet mellem topledere i selskabet.

Beskederne indikerer, at Ubers topchefer var bevidste om, at selskabet brugte ulovlige metoder i sin fremfærd.

Filerne viser, at kørselstjenestens tidligere leder Travis Kalanick havde skab en ”dræberknap”, som kunne ødelægge alt computerindhold, hvis politiet var ved at få fat på det under en razzia.

Mens franske taxachauffører gennemførte demonstrationer, der sommetider var voldelige, lovede Macron den kontroversielle Uber-boss Travis Kalanick, at han ville arbejde for lovændringer, som kunne hjælpe kørselstjenesten.

Uber var berygtet for at bruge hensynsløse forretningsmetoder, men det er første gang, at det dokumenteres i detaljer.

Neelie Kroes forhandlede om et topjob i Uber, inden hendes embedsperiode udløb. Hendes lobbyvirksomhed var et muligt brud på EU’s etiske regler.

Uber var i den pågældende periode ikke blot en af verdens hurtigste voksende virksomheder, men også en af de mest omstridte, hvis historie var præget af et hav af retssager, beskyldninger om sexchikane og skandaler om læk af data.

I en erklæring erkender Uber at have begået ”fejltagelser”. Men selskabet giver det tidligere lederskab med Travis Kalanick i spidsen skylden.

Han blev i 2017 tvunget til at træde tilbage efter afsløringer, der anklagede ham for en brutal ledelsesstil og flere episoder med seksuel og psykologisk chikane.

”Vi har bevæget os fra en æra med konfrontation til en med samarbejde,” siger Uber i en erklæring.

”Det demonstrerer en vilje til at komme til forhandlingsbordet og finde fælles fodslag med modstandere, inklusive fagforeninger og taxaselskaber,” hedder det.

Filerne indikerer, at Uber forsøgte at sikre sig støtte til sin virksomhed ved i hemmelighed at prøve at komme tæt på premierministre, præsidenter, milliardærer, oligarker og mediemoguler.

Uber skal også have forsøgt at udnytte vold mod sine chauffører til egen fordel.

Kroes var EU-kommissær fra 2004 til 2014, først som konkurrencekommissær og derefter som digital chef.

Læk afslører Ubers beskidte metoder for at vinde frem

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også