SAS stryger til vejrs efter melding om mulig aftale mandag

Forhåbninger om en snarlig aftale mellem SAS og de strejkende piloter sender aktien i vejret. Analytiker forventer afklaring senest tirsdag.
Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

SAS-aktien er kommet godt fra start mandag, hvor udsigten til en aftale mellem piloterne og selskabet synes nær.

I hvert fald har en af de svenske mæglere, Claes Stråth, meddelt til det svenske nyhedsbureau TT, at en løsning på tilbageværende uenigheder kan findes i løbet af mandag.

Det giver medvind til luftfartsaktien, der stiger over 12 pct. til 0,49 kr. på børsen i København.

”Hvis viljen findes - og det ved jeg, at den gør - så kan det her løses i løbet af morgendagen (mandag, red.), men intet er klar, før det er klar,” siger han til TT ifølge Ritzau.

Indtil videre er der omkring 25 områder, der skal behandles, før en aftale kan opnås.

Roger Klokset, der er repræsentant for de norske SAS-piloter, siger til NTB, at han er klar til de nødvendige forhandlinger, om det så tager flere dage.

”Vi står i en bizar situation. Det svarer til, at naboen har stjålet dit hus og kræver en vældig høj pris for, at du skal købe det tilbage. Samtidig brænder naboens hus, og du skal hjælpe ham med at slukke det,” beskriver Roger Klokset piloternes situation ifølge Ritzau.

Formand for Dansk Pilotforening, Henrik Thyregod, afventer mandag en afklaring på, om en aftale vil komme i hus eller ej. Han siger til NTB, at situationen er uværdig for både SAS og passagererne.

Afgørelse senest tirsdag

De nye meldinger fra forhandlingsbordet efter de langtrukne forhandlinger giver grund til optimisme, mener Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank. Han vurderer, at en aftale mellem parterne højst vil kræve én nat mere til at sove på beslutningen.

”Mit indtryk, med det der er sket de sidste dage, er, at vi kommer ikke til at opleve, at parterne går hjem to gange. I værste fald, tror jeg, at de går hjem for at sove én gang,” siger han til MarketWire.

Om det så bliver mandag eller tirsdag, at en endelig beslutning træffes, er mere usikkert, tilføjer han. Aktieanalysechefen hæfter sig dog ved kommentaren fra Claes Stråth, der må siges at være den bedste indikator for stemningen.

”Når mægleren siger, at det er muligt at blive færdig i dag, så har vi ikke bedre ting at gå efter. Hans ord har væsentligt mere vægt i den her sammenhæng end noget andet man kan få,” siger Jacob Pedersen.

Han venter, at det særligt er to emner, der forhandles om: genansættelse af fyrede piloter og tidsrammen for en eventuel overenskomst.

”Det lyder som om, at knasterne flytter lidt rundt. Jeg er ikke i tvivl om, at noget af det, der har taget tid, har været fyrede piloter, der skal tilbage, og datterselskaberne.”

”Men det lyder også nu, som om at man også taler om tidsperspektivet for aftalen,” fortsætter han.

SAS vil ifølge Jacob Pedersen sigte mod en otteårig periode for aftalen for at ”gøre livet lettere for sig selv”.

Svensk mægler i SAS-konflikt tror på løsning mandag

Medie: Løbetiden på aftale er et centralt stridspunkt i SAS-forhandlinger

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også