SAS sejrer over USA's justitsministerium

Efter hårde sværdslag ved konkursdomstol i New York har SAS overbevist dommer om, at der ikke er interessekonflikter ved at bruge storbanken SEB som finansiel rådgiver. Dermed lider enhed under det amerikanske justitsministerium et nederlag.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

SAS har vundet et vigtigt juridisk slagsmål mod en enhed under det amerikanske justitsministerium i forbindelse med flyselskabets kamp for at undgå konkurs.

U.S. Trustee, som fungerer som tilsynsmyndighed i den såkaldte chapter 11-proces, har ved en domstol i New York tidligere argumenteret for, at SAS ikke skulle have lov til at bruge den svenske storbank SEB som finansiel rådgiver - på engelsk co-investment banker.

Ifølge embedsmændene hos U.S. Trustee er der nemlig en række interessekonflikter, der gør, at banken ikke skal godkendes som rådgiver, hvilket ville være noget af en begmand for SAS, der i forvejen kæmper på flere fronter med bl.a. kreditorer.

Men i et dokument fra retssagen, som MobilityWatch har set, fremgår det nu, at dommeren i sagen ved United States Bankruptcy Court på Manhattan har afvist beskyldningerne og godkendt SEB som rådgiver for SAS.

Flere problematiske forhold

Anklagerne om interessekonflikter hos SEB har gået på flere forhold, herunder at bankens formand er Marcus Wallenberg, der samtidig er forbundet med den rige svenske families selskab Wallenberg Investments, som er den største private aktionær i SAS.

U.S. Trustee har også anset det som problematisk, at SAS og SEB har et langt forhold bag sig, hvor banken har rådgivet i årevis. Desuden har selskaberne har haft en række transaktioner i tiden op til konkursbeskyttelsesprocessen. Det indebærer ifølge tilsynsmyndigheden, at SEB selv kan blive en kreditor til SAS, hvilket også medfører en interessekonflikt.

I slutningen af august fik bekymringerne myndigheden til at indgive en såkaldt ”indledende indsigelse” til konkursdomstolen i New York om at lade SAS optage SEB som rådgiver.

Omvendt har SAS og SEB afvist, at der var noget at komme efter, men selskaberne er alligevel blevet pålagt at komme med flere oplysninger og forklaringer til retten og dommer Michael E. Wiles.

Nu har han altså valgt at afvise beskyldningerne om interessekonflikter.

Ser ingen tvivl om habilitet

I et brev til parterne i sagen skriver dommeren bl.a., at han ikke ser nogen forhindringer i at bruge banken, selvom Marcus Wallenberg både er formand i banken og er forbundet med Wallenberg-ejerskabet af SAS.

”Jeg kan simpelthen ikke se, hvordan hr. Wallenbergs tilknytning til Wallenberg-fondene giver anledning til en ”materielt modsatrettet interesse”,” skriver Michael E. Wiles.

Herefter henviser han bl.a. til

  • at hverken Marcus Wallenberg selv eller SEB har aktier i SAS
  • at ejerskabet af SAS hos Wallenberg-familien, som i øvrigt sker via et særligt investeringsselskab, er meget lille i forhold til investeringsselskabets samlede portefølje.
  • at Marcus Wallenberg er ikke har nogen dag-til-dag relation med bankens team inden for investment banking, som står for rådgivningen af SAS.

Dommeren kræver dog i forbindelse med godkendelsen af SEB, at bankens team på området ikke har nogen kommunikation med Marcus Wallenberg, familiens fonde og investeringsselskaber samt andre dele af SEB om arbejdet for SAS.

US Trustee har også rejst bekymringer om habiliteten hos Jacob Wallenberg, der også er en del af den stenrige svenske familie, og som samtidig sidder i nomineringskomitéen hos SAS, men ikke er egentlig bestyrelsesmedlem.

Det er samme er tilfældet for Oscar Stege Unger, som er rådgiver for Wallenberg-fondene, og som sidder i SAS-bestyrelsen.

Men dommeren ser ikke nogen betydelige forbindelser, der kan ses som egentlige interessekonflikter.

Heller ikke når det gælder SEB’s øvrige forhold til SAS, mener Michael E. Wiles, at der er noget at komme efter - dog med en enkelt undtagelse.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: Ints Kalnins/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Ints Kalnins/Reuters/Ritzau Scanpix

Den relaterer sig til, at SEB har udstedt 42 garantier i forhold til SAS’ betalinger af forskellige gebyrer til lufthavne, energiafgifter m.m. for samlet 10 mio. dollar, svarende til 76 mio. kr.

Her kunne der ifølge dommeren være problemer i forhold til, at SEB kunne anses for kreditor hos SAS for et mere væsentligt beløb end ved de andre forhold, som US Trustee havde udtrykt bekymring om.

Dommeren oplyser dog, at SEB nu har givet afkald på evt. godtgørelse og andet i forhold til garantierne. Samtidig har US Trustee udtrykt, at man er tilfreds med den ændring.

Med det forhold på plads har dommer Michael E. Wiles godkendt SEB som finansiel rådgiver - det samme er i øvrigt tilfældet for selskabet Seabury, som også hjælper SAS i processen.

Sydbank-analytiker Jacob Pedersen har tidligere udtalt til MobilityWatch, at det ville være et betydeligt tilbageslag for SAS, hvis ikke godkendelsen af SEB kom i hus, og ”de skal ud og have fundet en ny rådgiver, som skal opbygge den viden, som SEB jo nødvendigvis må have opbygget.”

Mens denne forhindring nu er ryddet af vejen for SAS, har samme dommer Wiles dog sat foden ned i forhold til en anden afgørende del af redningen af SAS. Nemlig den overenskomstaftale, som selskabet indgik med piloterne efter sommerens strejke.

Det skyldes, at aftalen indeholder elementer, der ifølge dommeren er ”en åbenbar overtrædelse” af konkurslovgivningen i USA. Specifikt mener dommeren, at piloterne i forbindelse med overenskomstaftalen har forhandlet sig frem til et usikret krav på omkring 100 mio. dollar mod at bakke op om SAS’ plan for konkursbeskyttelsen.

Det vil dog låse piloternes stemmemuligheder som kreditorer i konkursbehandlingsprocessen, hvilket ifølge dommeren svarer til at ”købe stemmer”. Derfor kræver han en ændring af aftalen.

SAS går op mod amerikansk justitsministerium i konflikt om storbank og svensk rigmandsfamilie

SAS mangler fortsat godkendelse af bankrådgiver til redningsforsøg

Myndighed ser problemer hos formand: SAS risikerer at skulle opgive bankforbindelse

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også