Norsk flyselskab sætter flueben ved første del af redningsplan

Det pressede norske flyselskab Flyr melder, at selskabet – i andet forsøg – er kommet i mål med afgørende kapitalrejsning. Der venter dog stadig store udfordringer.
Foto: Flyr / PR
Foto: Flyr / PR

Det er lykkedes det forholdsvis nye norske flyselskab Flyr at hente 250 mio. norske kr., svarende til 180 mio. danske kr., i en kapitalrejsning, der skal sikre økonomien på den korte bane.

Det fremgår af en børsmeddelelse fra selskabet onsdag eftermiddag.

Udmeldningen kommer efter et omtumlet forløb, hvor selskabet flere gange i det seneste år har været nødt til at hente kapital fra markedet på grund af pres på økonomien.

Første gang mislykkedes

Egentlig var der lagt op til, at Flyr efter endnu et underskud i tredje kvartal ville hente 430 mio. norske kr. i en rettet aktieemission, men det mislykkedes i starten af ugen.

I stedet fremlagde eksisterende og nye investorer et alternativt finansieringsforslag, som bestyrelsen i Flyr, der kun har lidt over et år på bagen, endte med at bakke op om.

Opret et gratis prøveabonnement på MobilityWatch her

Det indebærer to mindre aktieemission samt udstedelse af tegningsretter for samlet 700 mio. norske kr.

Den første rettede aktieemission på 250 mio. norske kr. havde frist torsdag kl. 16.30, men allerede onsdag eftermiddag kunne Flyr i en kort meddelelse altså annoncere, at selskabet var lykkedes med at overtegne udbuddet af aktier.

Samtidig udsendte selskabet en mail til kunderne, hvor Flyr skrev, at selskabet ”er kommet for at blive.”

Det er formentlig for at modgå de spekulationer, der har været i norsk presse om, at flyselskabet kunne stå foran en konkurs og derfor har givet råd til kunder om, hvordan de skal forholde sig.

Stadig usikkerhed

Selv om Flyr er i mål med første del af finansieringsplanen, der indebærer, at selskabet samlet kan udstede 70 mia. nye aktier til en pris på 0,01 norske kr., så står selskabet stadig med mange udfordringer.

”Det betyder ikke, at det bliver en succes. Det er for tidligt at sige endnu,” som flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs sagde til TV2 Norge op til kapitalrejsningen.

Flyr-ledelsen understregede da også i en børsmeddelelse i forbindelse med den nye finansieringsplan, at selv om de første 250 mio. norske kr. kom i hus, så vil pengene ikke være nok til at betale forpligtelserne i forhold til EU’s CO2-kvotesystem i april 2023. Desuden vil pengene heller sikre den nødvendige kapitalbuffer for selskabets drift i andet kvartal.

Det vil i stedet kræve, at selskabet får tilstrækkelig med kapital ind i den opfølgende aktieemission, der skal hente 100 mio. norske kr. fra investorer, der ikke kunne deltage i første runde, og fra udnyttelse af tegningsretterne.

”Hvis selskabet undlader at rejse denne yderligere nye kapital inden udgangen af 1. kvartal 2023, vil selskabet muligvis ikke være i stand til at opretholde sin fremtidige drift,” lød advarslen fra Flyr-ledelsen.

Presset norsk flyselskab vil nu hente en halv mia. kr. i ny kapital

Kriseramt norsk flyselskab nåede ikke i mål med vigtig aktieemission

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også