Klimaneutralitet kan nås før regeringens mål – ændret bilsalg er en del af løsningen

Ifølge Concito kan Danmark blive klimaneutralt i 2040. Stop for salg af biler drevet af fossile brændsler allerede fra 2025 er en del af vejen. Minister er åben for gode, konkrete idéer.
Foto: Marius Renner/Ritzau Scanpix
Foto: Marius Renner/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

I Danmark har regeringen skærpet målet om klimaneutralitet til 2045, men det kan nås fem år tidligere, viser en ny analyse fra Concito.

Det kræver store investeringer og langsigtede beslutninger fra regeringen. Men det kan lade sig gøre, siger tænketankens direktør, Christian Ibsen.

”Selvfølgelig kræver det investeringer, men det har klimaindsatsen altid gjort.”

”Og en ting er sikkert: Hvis vi udsætter handling, vil fremtidige generationer betale regningen,” siger han.

SVM-regering varslede i regeringsgrundlaget, at målet om ikke at udlede flere drivhusgasser, end der optages, rykkes fra 2050 til 2045.

Ifølge analysen kan det altså ske i 2040 med en hurtigere omstilling inden for fire sektorer: energi, industri, transport og landbrug.

Blandt andet skal energisektoren blive fri for fossile brændsler, vi skal have en høj CO2-afgift, og der skal fra 2025 ikke sælges nye emissionsbiler.

For landbruget gælder det blandt andet, at der skal udvikles nye teknologier.

”Det er en udvikling, vi ved, at vi skal have, og det koster at lade være – både for fremtidige generation og for klimaet,” siger Christian Ibsen.

Concitos vej giver i 2040 en årlig udledning på cirka 9,5 millioner ton CO2-ækvivalenter, hvor effekten fra andre drivhusgasser også medregnes.

Den del - under en fjerdedel af nu - kan ifølge Concito modsvares af negative udledninger. For eksempel ved at lagre CO2 i undergrunden.

Med regeringsgrundlaget sættes ifølge klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) nogle af de mest ambitiøse klimamål i verden.

Foruden det fremrykkede mål om klimaneutralitet tæller det, at regeringen vil arbejde for et mere ambitiøst 2040-klimamål i EU.

”Nu bygger vi vejen til 2025 og 2030, og det gør vi, inden vi sætter kursen mod nye destinationer,” siger han i en skriftlig kommentar.

”At der skal ske noget i energisektoren, industrisektoren, transportsektoren og landbrugssektoren – det gælder både på kort og lang sigt.”

”Når det gælder gode idéer til konkrete tiltag, så står døren altid åben,” lyder det fra ministeren, der ser frem til at læse analysen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også