Tesla fortsætter vildt kursridt

Efter et skidt 2022 for aktien er Tesla i 2023 ved at genvinde det tabte.
Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Den amerikanske elbilproducent Tesla, som i 2022 faldt med hele 65 pct., fortsatte torsdag de seneste ugers vilde kursridt.

Aktien steg torsdag med 11,0 pct., og dermed har den lagt mere end 30 pct. til værdien siden nytår. Men endnu vildere er fremgangen, hvis man ser på aktiens intradag-bund den 6. januar. Siden da er aktien nemlig kravlet op med godt 57 pct.

Torsdagens fremgang skyldtes blandt andet et regnskab for fjerde kvartal, offentliggjort onsdag aften, hvor selskabet satte rekord på både top- og bundlinje, trods udfodringer med produktionen og salget i Kina, og som samtidig var bedre end ventet.

Det, der virkelig løftede aktien torsdag, var imidlertid, at topchef Elon Musk udtalte sig endnu mere offensivt end selskabets officielle produktionsguidance for 2023.

Musk løftede nemlig sløret for muligvis at producere 2 mio. elbiler i år, og han slog fast, at selskabet vil øge produktionen ”så hurtigt som muligt”. Skulle det mål blive nået, vil det trumfe den officielle forventning i regnskabet om en produktion på 1,8 mio. biler i 2023. Sidste år toppede leverancerne med 1,31 mio. køretøjer.

2 mio. biler i 2023 ville også være på linje med Teslas langsigtede mål om en årlig produktionsvækst på 50 pct., mens den officielle udmelding derimod ligger noget under med en fremgang på 37 pct.

De positive meldinger fra den administrerende direktør kom også efter, at selskabet har sænket priserne markant på de største markeder med tæt på 20 pct. for nogle bilmodeller. Trods det, oplyste Tesla i sit regnskab, at det vil sætte yderligere fart på sit spareprogram, og at koncernen længe vil være mere profitabelt end andre bilproducenter.

”Taget den øgede fokus på konsekvenserne af nylige prisreduktioner for efterspørgslen og bruttomarginen vil ledelsens kommentarer formentlig blive mødt med nogen lettelse, da det skaber et nødvendigt udsyn,” siger Itay Michali, analytiker hos Citigroup, til Bloomberg News.

Med i nyhedsbillet torsdag var også, at Tesla har sikret sig en løbende kredit på 5 mia. dollar hos sine bankforbindelser.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også