Analytiker: SAS-opjustering er nødvendig gulerod til aktionærerne

En annonceret opjustering flere år ude i fremtiden er ifølge analytikeren nødvendig, hvis flyselskabet vil gøre sig håb om at tiltrække nye aktionærer.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

SAS opjusterer sine forventninger til regnskabsåret 2025/26, men det overrasker ikke Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

”SAS er nødt til at have et eller andet med, når de er på vej ud for at tegne nye aktier. SAS er nødt til at have en gulerod med,” siger Jacob Pedersen.

Men der er ifølge Jacob Pedersen plads til at gøre det bedre. Det skyldes, at de forudsætninger, der ligger bag målsætningen for 2026, alene på brændstofpriser og den svenske krone giver medvind på 5-6 mia. svenske kr.

I næste regnskabsår - 2023/24 - ventes en omsætning på før corona-niveau, og den var skønnet til at stige i 2025/26 til cirka 49 mia. svenske kr. Den forventning opjusteres nu til ”højere end 49 mia. svenske kr.”

I regnskabsåret 2025/26 venter SAS nu et resultat før skat, som er ”højere end 3-4 mia. svenske kr.”. Her var forventningen tidligere et overskud før skat på 3-4 mia. svenske kr.

SAS vil offentliggøre prognoser for regnskabsårene 2023/24 til 2025/26 senere, oplyser SAS i regnskabet.

Jublen varer ikke 2023 ud

”Regnskabet er rigtig svagt, hvilket vi også forventede. Underskuddet er lidt mindre, men det skyldes, at valutakurseffekterne er massivt højere, end hvad jeg havde modelleret. Det er et regnskab, der viser alt om den meget dårlige indtjeningsmæssige situation, som SAS står i lige i øjeblikket,” siger Jacob Pedersen.

Senest i årsregnskabet for 2021/22 i januar oplyste SAS, at selskabet i indeværende regnskabsår - 2022/23 - venter en omsætning på cirka 40 mia. svenske kr. Og et underskud før skat og poster relateret til selskabets konkursbeskyttelse - chapter 11, der ventes afsluttet i indeværende regnskabsår - på 4-5 mia. svenske kr.

”Med de økonomiske udsigter, der er for Europa med stigende renter og pres på forbrugerne pengepung, så er jeg ikke sikker på, at den jubel, der er blandt flyselskaber i øjeblikket, varer ved i 2023 ud,” siger Jacob Pedersen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også