Øget konkurrence på fjernbusmarkedet kan få betydning for offentlig transport

Ifølge trafikforsker vil den øgede konkurrence blive en fordel for forbrugerne, men der er en bagside, vurderer han.
Foto: Noemie Olive/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Noemie Olive/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU OG REDAKTIONEN

Snart er der endnu flere muligheder, når man skal fra A til B.

Vikingbus lancerer et nyt fjernbuskoncept med navnet Fleet, som fra 30. marts skal konkurrere med Kombardo Expressen og Flixbus.

Men selvom mere konkurrence på fjernbusmarkedet kan være til forbrugerens fordel, kan bagsiden af medaljen vise sig i en konsekvens for den offentlige transport.

”Hvis de regionale trafikselskaber får konkurrence på nogle af de ruter, der giver overskud for dem, så betyder det, at skatteydernes tilskud til trafikselskaberne skal sættes op, hvis de skal opretholde den samme drift,” siger Harry Lahrmann, som er trafikforsker og lektor ved Aalborg Universitet.

Ifølge forskeren kører fjernbusselskaberne kun på de ruter, der giver overskud, hvor de regionale trafikselskaber også skal kører underskudsruter, så alle uden bil kan komme rundt. Netop de ruter er udsatte, når der skal spares.

”Der er en tendens til at skære ned på de ruter, hvor der ikke er så mange passagerer,” siger Harry Lahrmann.

Fleet er ikke det første forsøg på at blive en ny stor spiller på fjernbusmarkedet.

Tilbage i 2020 var det Lynbussen, der fyldte mediebilledet. Bussen skulle køre mellem de store byer til en fast lav pris, uanset hvornår man bestilte. Der gik dog ikke længe, før selskabet kom under tvangsopløsning. Det skete i november 2021.

Lynbussen var finansieret af stifteren Steen Petersens egen lomme, hvor Fleet har et af Danmarks største busselskaber som moderselskab.

Fjernbusmarkedet var før 2019 begrænset af lovgivning, der betød, at fjernbusser skulle krydse grænser mellem to trafikselskabsgrænser eller mellem Fyn og Sjælland. Men i juli 2019 ændrede reglerne sig til, at rejserne blot skulle være mindst 75 kilometer lange.

Det gav et selskab som Flixbus anledning til at udvide med nye afgange.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også