Analytiker før flyveledermøde: Ny ledelse kan øge parters tillid

Tillid kan måske genoprettes i flyvelederkonflikt med ny bestyrelsesformand. Men et stort problem består.
Ny formand hos Naviair kan være med til at styrke tilliden mellem parterne, vurderer analytiker. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Ny formand hos Naviair kan være med til at styrke tilliden mellem parterne, vurderer analytiker. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Med udskiftning i Naviairs bestyrelse er der på lidt længere sigt åbnet en ”dør på klem” for en løsning på flyvelederkonflikten, som har påvirket tusindvis af passagerer.

Men på kort sigt er håbet ikke stort.

Sådan lyder det fra Jacob Pedersen, aktieanalysechef hos Sydbank, op til et møde tirsdag mellem konfliktens parter - lufttrafiktjenesten Naviair og flyveledernes fagforbund, Datca.

”Hvis ser på de positive ting i det her, så har der været ledelsesskift hos Naviair, og det åbner en dør på klem for, at tilliden mellem ledelse og medarbejdere kan blive genoprettet,” siger luftfartsanalytikeren.

Der er i øjeblikket mangel på flyveledere i Københavns Lufthavn, og det har ført til en konflikt mellem Naviair og Datca.

Naviair vil gerne have flyvelederne til at tage flere ekstravagter, hvorimod flyvelederne mener, at ekstravagterne har fået et for stort omfang.

Branchen frygter, at også sommerens rejsemåneder bliver påvirket.

Sidste uge blev det meddelt, at DSB’s topchef, Flemming Jensen, skal være ny bestyrelsesformand i Naviair.

Det kan give håb om fremdrift på længere sigt, mener Jacob Pedersen. Men han har få forventninger til et egentligt gennembrud i tirsdagens forhandlinger på grund af den økonomiske ramme.

”Det ser desværre ud til, at parterne stadigvæk er ret fastlåste,” siger han.

Han mener, at der mangler nogle ”af de allervigtigste byggesten, der skal til for at få flyvelederne til at tage ekstravagter igen”.

”Politikerne har svært ved at træde i karakter og rykke ind i det her problem og sikre, at Naviairs økonomiske ramme bliver forhøjet henover de næste år,” siger han.

Dermed mener Jacob Pedersen heller ikke, at man skal lægge alt for meget i de ellers positive signaler fra parterne sidste uge.

Her blev det meddelt, at Naviair ville sende et nyt forhandlingsoplæg, som skal drøftes tirsdag.

Men det ændrer i hans øjne ikke på de egentlige problemer.

”Det egentlige problem er at få øget den økonomiske ramme til Naviair, så Naviair har mulighed for i de næste år at uddanne flere flyveledere, så dem, der er i dag, bliver fri for at skulle tage alle ekstravagterne fremover,” siger han.

Den snart forhenværende bestyrelsesformand i Naviair, Anne Birgitte Lundholt, stopper i selskabets bestyrelse ved selskabets generalforsamling i juni.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også