Stor jysk bilkoncern tjente færre penge i 2022

Ikke desto mindre overgik Autohuset Vestergaard forventningerne til året trods udfordringer med øgede omkostninger.
Foto: Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

En af landets store bilkoncerner kunne se toplinjen stige i 2022, mens indtjeningen til gengæld gik tilbage.

Det viser det nye regnskab fra Autohuset Vestergaard Holdning, der er moderselskab for en række datterselskaber inden for handel og reparation af biler.

Omsætningen hos det Horsens-baserede selskab, der bl.a. forhandler biler af mærket Volvo, Ford og Kia, lander på 4626 mio. kr., hvilket er en stigning på 9 pct. Øgede omkostninger betyder dog, at bruttoresultatet kun går frem med 3 pct. og lander på 740 mio. kr.

Samtidig har Autohuset Vestergaard ligeledes oplevet stigende personaleomkostninger samt øgede af- og nedskrivninger. Udgifterne er så store, at de medfører, at driftsresultatet før finansielle poster går tilbage for 2022 og lander på 162 mio. kr. hvilket er et fald på 10 pct.

De finansielle omkostninger er samtidig næsten fordoblet, hvilket medfører et resultat før skat på 131 mio. kr., hvilket er 23 pct. lavere end i 2021. Efter skat landede bundlinjen på 100 mio. kr. mod 133 mio. kr. i 2021.

Godt gang i brugte biler

Ikke desto mindre er overskuddet højere end forventet ved indgangen til året. 

Her lød forventningerne på et spænd på mellem 115-125 mio. kr. før skat. Det blev altså overgået, ligesom Autohuset Vestergaard også omsatte for mere end de 4,1-4,4 mia. kr., som man forventede dengang.

Opret et gratis prøveabonnement på MobilityWatch her

I ledelsesberetningen skriver bilkoncernen, at ”afvigelsen” fra forventningerne ”kan henføres et højere aktivitetsniveau og en væsentlig forøgelse af indtjening på brugte biler, som der har været stor efterspørgsel efter i 2022.” 

”Højere energipriser, stigende renteniveau, samt tab på koncernens fondsbeholdninger har påvirket negativt,” lyder det videre.

Venter lavere overskud

I indeværende år forventer Autohuset Vestergaard, at aktivitetsniveauet fortsætter op. 

Bilkoncernen forudser således en omsætning i niveauet 4,4-5,1 mia. kr., men det ventes dog ikke at give udslag i et tilsvarende højere overskud.

Selskabet forventer nemlig et resultat før skat på mellem 90-115 mio. kr, hvilket altså er et stykke under sidste års 131 mio. kr.

”Specielt krigen i Ukraine vil fortsat kunne påvirke efterspørgslen, og bilfabrikkernes produktion vil også kunne påvirkes af mangel på komponenter mv.,” lyder det fra ledelsen, der også peger på påvirkninger fra udsving i energipriser, stigende renter samt inflationen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også