Værkstedsplatformen Autobutler får påbud og risikerer bøde

Platformen, der formidler mekanikeropgaver, har i årevis overtrådt konkurrenceloven, lyder det fra Konkurrencerådet.
Foto: Gorm Olesen/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Foto: Gorm Olesen/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Der kan være en bøde på vej til Autobutler, driver en udbudsportal på nettet, hvor bilejere kan indhente tilbud fra forskellige værksteder.

Det er i hvert fald det, som Konkurrencerådet sigter efter i kølvandet på en ny afgørelse. Her giver rådet påbud til Autobutler for at begrænse konkurrencen på markedet via fastprisaftaler med værksteder.

”Konkurrencerådet har afgjort sagen, som herefter fortsætter ved domstolene med henblik på, at Autobutler får en bøde,” lyder det i en meddelelse, hvor rådet samtidig påbyder virksomheden at ”ophøre med adfærden og afstå fra lignende adfærd fremover.”

Opret et gratis prøveabonnement på MobilityWatch her

Af meddelelsen fremgår det, at Autobutler har haft aftaler om faste priser på en række bestemte ydelser med flere hundrede værksteder. Aftalerne har været indgået i perioder fra minimum marts 2016 til oktober 2021 og omfatter mindst ni forskellige ydelser, herunder hjulskifte, olieskift og synstjek.

Konkurrencerådet skriver, at det enkelte værksted har kunnet vælge, om det ville være med på den faste pris i en bestemt periode og tilmelde sig hos Autobutler.

”Det har svækket den indbyrdes konkurrence mellem værkstederne og kan have betydet, at forbrugerne har betalt en højere pris, end de ellers ville have gjort,” lyder det fra rådet.

10 ens tilbud

Myndigheden oplyser, at sagen er kommet frem, fordi Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen tilbage i januar 2021 modtog en henvendelse fra en bilejer, der havde modtaget 10 enslydende tilbud efter en forespørgsel på Autobutlers platform. 

Det fik styrelsen til at gennemføre en kontrolundersøgelse hos Autobutler, hvor styrelsen blandt andet ”bevissikrede” Autobutlers database med oplysninger om alle bud givet i en periode på over ti år. 

”Autobutlers aftaler om faste priser kan have betydet, at forbrugerne har betalt højere priser for værkstedsydelser, end de ellers ville have gjort. Samtidig kan forbrugerne have fået et fejlagtigt indtryk af, at de ved at bruge platformen har afsøgt markedet for at finde det mest konkurrencedygtige værksted til opgaven,” udtaler formanden for Konkurrencerådet, Christian Schultz, i meddelelsen.

Autobutlers majoritetsaktionær er den franske bilkoncern PSA Ventures, som står bag bilmærkerne Peugeot og Citroën.

MobilityWatch forsøger at få en kommentar fra Autobutler.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også