Amerikanske bilarbejderes strejke vil gavne Tesla

Enhver lønforhøjelse til de strejkende ansatte hos bilproducenter øge Teslas forspring i produktionsomkostninger, skriver Wall Street Journal.
UAW's strejke vil gavne Tesla | Foto: Matthew Hatcher/AFP/Ritzau Scanpix
UAW's strejke vil gavne Tesla | Foto: Matthew Hatcher/AFP/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

En ting står allerede klart, siden fagforeningen United Auto Workers (UAW) i fredags begyndte deres strejke mod bilproducenter i Detroit med krav om højere lønninger. 

Tesla og topchef Elon Musk kommer til at vinde markedsandele på, at hans konkurrenter skal øge deres lønudgifter som reaktion på fagforeningens pres.

Det skriver Wall Street Journal.

UAW’s strejke er blot den seneste i en række af succeser for Tesla i år, hvor selskabet har draget fordel af en lavere udgiftsstruktur til at indgå i priskrige med konkurrenter verden over, der driver selskabets salg af elbiler op. Selskabets regnskab for andet kvartal i år viste en stigning i omsætningen på 20 pct.

Ifølge Wall Street Journal vil enhver lønforhøjelse til UAW øge Teslas forspring i produktionsomkostninger til sine amerikanske konkurrenter som Ford, General Motors og Chryslers moderselskab Stellantis.

UAW forlanger en lønforhøjelse på cirka 35 pct. fra bilselskaberne, mens disse har tilbudt lønstigninger af forskellige størrelser op til 20 pct. henover fire år. Ifølge industridata ligger de Detroit-baserede bilselskabers lønningsomkostninger på 66 dollar i timen. Dette står i kontrast til Tesla, hvis fabriksarbejdere ikke er organiseret i fagforeninger, hvorfor timelønnen er 45 dollar.

Hvis bilproducenterne møder alle UAW’s krav, vil den gennemsnitlige timeløn hæves til 136 dollar. De fleste analytikere forudsiger, at bilproducenterne vil absorbere de nye omkostninger.

”Det meget større problem er, at de forhøjede lønomkostninger føjer trinvis pres til de Detroit-baserede bilproducenters allerede udfordrede overgang til en verden domineret af elbiler,” skriver Dan Levy, der er analytiker hos investeringsbanken Barclays, i et notat ifølge Wall Street Journal.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også