Amerikanske bilarbejdere udvider strejke, men friholder Ford

Fagforening UAW har fredage besluttet at udvide den igangværende strejken mod amerikanske bilproducenter med ydereligere 5600 ansatte, skriver Bloomberg News.
UAW har oplyst, at den har opnået væsentlige indrømmelser fra Ford, og at fagforeningen derfor vil fritage Ford fra den udvidelse af konflikten | Foto: Scott Olson
UAW har oplyst, at den har opnået væsentlige indrømmelser fra Ford, og at fagforeningen derfor vil fritage Ford fra den udvidelse af konflikten | Foto: Scott Olson
af marketwire

De amerikanske bilarbejdere fagforening UAW begynder nu at se resultater af forbundets nye strategi med samtidig konflikt mod alle de tre store bilfabrikker i Detroit, General Motors, Stellantis – som ejer Chrysler – og Ford. Kendt som ”Detroit Three”.

UAW har oplyst, at den har opnået væsentlige indrømmelser fra Ford, og at fagforeningen derfor vil fritage Ford fra den udvidelse af konflikten, som fredag har ramt 38 af GM´s og Stellantis fabrikker.

Det rapporterer Bloomberg News.

Tidligere var det UAW’s strategi at forhandle med den ene af de tre producenter og anvende resultaterne herfra til at nå til enighed med de to andre.

Fredagens udvidelse af strejken mod de tre bilproducenter omfatter 5600 arbejdere på GM’s og Stellantis reservedelsfabrikker ud over de 13.000 som allerede har nedlagt arbejdet på samlefabrikkerne i Ohio, Michigan og Missouri.

”Vi lukker reservedelsdistributionen indtil de to selskaber kommer til besindelse og kommer med et seriøst udspil. Især Stellantis og GM har brug for noget seriøs motivering,” hedder det i en udtalelse fra UAW.

”Forhandlinger med Ford viser klar bevægelse på løn og jobsikkerhed. Men for at gøre det klart: Vi har fortsat nogle vigtige emner at arbejde med. Men vi ønsker at anerkende, at Ford viser, at man er seriøst indstillet på at nå en aftale. Med GM og Stellantis er det en anden historie,” siger præsidenten for UAW, Shawn Fain.

Fagforeningen repræsenterer 146.000 medlemmer.

Fredag reagerer aktiemarkedet i New York på den en senest udvikling i konflikten med et kursløft til Ford på 2,3 pct., mens aktierne i branchefællerne GM og Stellantis henholdsvis falder 0,5 pct. og stiger 0,2 pct.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også