EU indleder formel undersøgelse af mulig kinesisk statsstøtte til elbiler

Undersøgelsen kan ende med, at EU vil pålægge forskellige afgifter på import af kinesiske elbiler
Foto: Zhang Jingang/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Zhang Jingang/AP/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Måske det er med til at sende Tesla-aktien op i onsdagens handel med 4,5 pct., for et er et muligt positivt lod i vægtskålen for elbilproducenter i Europa og USA.

EU-kommissionen har nemlig onsdag formelt indledt en undersøgelse af mulig kinesisk statsstøtte til landets elbilproducenter.

Det skriver Bloomberg News på baggrund af en juridisk opdatering fra EU.

Med igangsættelsen af undersøgelsen vil der henover de næste 12 måneder blive foretaget en efterforskning af, om Kina via støtte har givet landets egne producenter en uretmæssig fordel i salget af elbiler i Europa, hvor kinesiske producenters markedsandele brager op.

Undersøgelsen kan ende med, at EU vil pålægge forskellige afgifter på import af kinesiske elbiler, hvis det viser sig, at mistanken om statsstøtte er berettiget, for derved at skabe en mere lige konkurrence.

Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, varslede tidligere i september, at man ville indlede undersøgelsen, og det udløste kras kritik fra styret i Beijing.

Ifølge Bloomberg News er EU dog alligevel opsat på at forfølge spørgsmålet, fordi erfaringer fra tidligere, hvor man ikke har grebet ind, eksempelvis i forhold til importen af solpaneler, har været dårlig.

Og kommissionen har allerede nu beviser, som peger i retning af ulovlig støtte, hedder det.

”Disse subsidier har gjort det muligt for subsidieret import hurtigt at øge markedsandelen i EU til ulempe for unionens industri,” hedder det i onsdagens melding.

Kinas statsstøtte omfatter ifølge dokumenterne direkte betalinger til producenterne, betalinger til den kinesiske stat, som ikke er blevet opkrævet, og levering af varer og ydelser fra staten til under markedspris.

Desuden nævnes en række skattefordele for kinesiske elbilproducenter.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også