Toyota følger trop og hæver lønnen i USA efter rivalers fagforeningsstrid

Ændringerne følger de ting, som fagforeningen United Auto Workers har gennemtrumfet hos rivaler som General Motors og Stellantis.
Foto: David Dee Delgado/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: David Dee Delgado/Reuters/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Toyota har hævet lønnen hos de fleste af sine amerikanske fabriksarbejdere med 9 pct. og har samtidig forkortet den tid, det tager at nå den maksimale løn.

Det afspejler, at de forhold, som fagforeningen United Auto Workers har gennemtrumfet hos rivaler som General Motors og Stellantis, siver igennem til hele bilindustrien, skriver The Wall Street Journal.

Toyota vil nu hæve timelønnen for sine amerikanske ansatte til 34,80 dollar fra 31,86 dollar fra 1. januar og halvere den tid, det tager for timelønnede at opnå maksimal løn fra otte til fire år.

Lønstigningen sker ifølge Chris Reynolds, der er Toyotas chef for menneskelige ressourcer i Nordamerika, for at sikre, at selskabet forbliver konkurrencedygtigt indenfor bilindustrien.

Toyotas regulering af løn for fabriksmedarbejdere kommer i kølvandet af, at fagforeningen United Auto Workers, UAW, for nyligt afsluttede en mere end seks uger lang strejke hos bilproducenterne General Motors, Ford Motor og Stellantis i Detroit, hvor de for nyligt fik gennemtrumfet lignende forhold for sine medlemmer.

UAW’s øverste, Shawn Fain, fremhæver forhandlingerne i Detroit som en sejr for fagforeningen, der ønsker at hente flere medlemmer til fagforeningen hos andre bilproducenter. Han signalerer ifølge Wall Street Journal, at UAW’s næste mål er amerikanske fabrikker hos Toyota, Tesla og udenlandsk ejede bilproducenter.

”Når vi vender tilbage til forhandlingsbordet i 2028, vil det ikke kun være med de tre store, men med de fem eller seks store,” sagde Shawn Fain søndag aften.

Ledere hos de udenlandske bilfirmaer har fulgt fagforeningsforhandlingerne i Detroit tæt under strejken, fordi de er bekymrede for, at det i sidste ende kan påvirke deres forretning.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også