EU vil have Boeing-fly inspiceret

EU følger i hælene på amerikanske myndigheder og vil også have Boeing 737 MAX-9-fly undersøgt, efter at et fly af typen mistede vinduet under en flyvning.
Der var 171 personer ombord på det Boeing-fly fløjet af Alaska Airlines , der mistede et vindue, som blev blæst ud i luften. Arkivfoto: Stephen Brashear/AFP/Ritzau Scanpix
Der var 171 personer ombord på det Boeing-fly fløjet af Alaska Airlines , der mistede et vindue, som blev blæst ud i luften. Arkivfoto: Stephen Brashear/AFP/Ritzau Scanpix
Af Ritzau

Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur (Easa) adopterer den amerikanske luftfartsmyndighed FAA’s ”inspektionsordre” vedrørende Boeings 737 MAX 9-fly. Det skriver nyhedsbureauet Reuters natten til søndag.

Easa har ikke på dets egen hjemmeside bekræftet, at man også i EU skal have fly af typen under luppen. Det står dermed heller ikke umiddelbart klart, hvor vidtgående ordren er, og Reuters nævner ikke, om ordren betyder, at fly af den bestemte type nødvendigvis skal parkeres, indtil de bliver undersøgt for fejl.

Tidligt søndag morgen lyder det fra Turkish Airlines, at man trækker syv fly af typen ud af tjeneste, mens de undersøges. Tyrkiet, hvor Turkish Airlines har hjemme, er er partnerland med Easa.

Amerikanske myndigheder har udstedt flyveforbud

Undersøgelserne i USA er sat i værk, efter at et vindue og dele af væggen på et Boeing-fly fredag aften blev blæst ud under en flyvning mellem de amerikanske delstater Oregon og Californien.

På grund af hændelsen har den amerikanske luftfartsmyndighed FAA udstedt et midlertidigt flyveforbud for 171 Boeing-fly af typen 737 MAX 9. De 171 Boeing-fly skal undersøges for mulige tekniske fejl eller mangler, før de kan komme på vingerne igen.

Ved uheldet fredag blev et vinduesparti blæst ud, kort efter at et Boeing 737 MAX 9-fly var lettet fra Portland i Oregon. Det havde kurs mod byen Ontario i Californien og befandt sig ifølge Reuters på dét tidspunkt i 4800 meters højde. Tilbage var et stort hul i skroget.

171 personer var om bord på flyet, som blev fløjet af Alaska Airlines. Flyets seks mand store besætning iværksatte en nødlanding, og efter 20 minutter var det beskadigede fly tilbage på landjorden. Ingen personer kom til skade ved episoden.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også