SAS-ejere nikker ja til tilbagekøbsordning

En generalforsamling har godkendt ordning, der forhindrer krav om tilbagebetaling af statslige indskud i SAS.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
AF RITZAU/MARKETWIRE

SAS slipper for at skulle betale milliardstore indskud fra den danske og svenske stat tilbage.

Det er realiteten, efter at en ekstraordinær generalforsamling onsdag eftermiddag har godkendt den såkaldte step up-mekanisme, der gør det muligt at købe aktier tilbage af den danske og svenske stat.

”Det er jo lykkeligt, at man kan sige, at nu er risikoen for, at man skal betale den statsstøtte tilbage lig nul. Det er da en god dag, og så kan man komme videre i alt det andet, som man arbejder med for at komme ud af Chapter-11,” siger aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank og henviser med sidstnævnte til rekonstruktionen, der kører ved de amerikanske domstole.

Step up-mekanismen er et afgørende krav i forhold til EU-Kommissionens vurdering af, at der ikke var tale om ulovlig statsstøtte, da Danmark og Sverige tilførte SAS ekstra kapital i størrelsesordenen seks milliarder danske kroner i forbindelse med coronanedlukningen i 2020.

Det mente konkurrenten Ryanair, der indklagede SAS for EU-Kommissionen.

Først blev klagen afvist. Siden nåede EU-Domstolen i maj sidste år frem til, at klagen var berettiget. Men efter at have gennemgået dommen nåede Kommissionen frem til, at støtten alligevel var inden for skiven.

I den forbindelse blev det dog krævet, at der inden for to måneder skulle indføres en step-up mekanisme, der sikrede, at SAS over tid nedbringer staternes ejerandele ved at købe de nyudstedte aktier tilbage.

Den vedtagne tilbagekøbsordning får dog ingen reel praktisk betydning.

SAS er i gang med en rekonstruktion, der reelt gør de nuværende aktier værdiløse, når et nyt konsortium skyder 8,5 milliarder danske kroner ind i SAS og afnoterer selskabet fra fondsbørsen.

Konsortiet består af Castlelake, Air France-KLM, Lind Invest og den danske stat.

Næste skridt i sagaen om genrejsningen af SAS kan være udmeldelsen af Chapter-11-konkursbeskyttelsen, vurderer Jacob Pedersen.

”Det er vel noget af det næste, der skal ske. Man har tidligere proklameret, at det ville ske ikke alt for langt ind i 2024. Så jeg vil tro, at det er noget af det næste, der kommer, at nu er investeringsplanen på plads, og at man så kan sige, at nu søger man simpelthen om at komme ud af Chapter-11,” siger Jacob Pedersen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også