Airbus overhaler problemramte Boeing

”Det, der plejede at være et duopol bestående af Airbus og Boeing, er nu blevet to tredjedele Airbus og en tredjedel Boeing,” lyder det fra luftfartskonsulent.
Foto: Ed Jones/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Ed Jones/AFP/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Den europæiske flyproducent Airbus er ved at cementere sin føring over sin amerikanske konkurrent Boeing i deres langvarige rivalisering. I sidste uge annoncerede selskabet, at det i 2023 leverede flere fly og landede flere ordrer end Boeing i 2023, hvilket gør det til verdens største flyproducent for femte år i træk.

Det skriver New York Times.

”Det, der plejede at være et duopol bestående af Airbus og Boeing, er nu blevet to tredjedele Airbus og en tredjedel Boeing. Såvel investorer som kunder ser i Airbus et selskab drevet af kompetente mennesker, og kontrasten til Boeing er slående,” siger Richard Aboulafia, der er direktør for AeroDynamic Advisory i Washington D.C, til avisen.

Airbus førerposition er blevet hjulpet frem af, at Boeing har været genstand for en del negativ opmærksomhed på grund af sikkerhedsproblemer i deres 737 Max 9 flymodel. Seneste episode fandt sted i starten af januar, hvor et skrogpanel faldt af undervejs på en flyvning i USA.

De amerikanske myndigheder har indledt en undersøgelse af hændelsen, hvilket blot forventes at øge Airbus’ forspring over sin amerikanske rival. Det skyldes, at flyselskaber verden over er i gang med massive udvidelser af deres flyflåder i et forsøg på at matche den voldsomme stigning i efterspørgslen på flyrejser efter coronapandemien, skriver New York Times.

Airbus’ aktiekurs steg til det højeste niveau nogensinde fredag som følge af, at selskabet annoncerede, at det havde vundet 2094 flyordrer i 2023, hvilket er det højeste antal ordrer for selskabet på et enkelt år nogensinde. Airbus rapporterede en ordrebeholdning på 8600 fly i 2023 sammenlignet med 5626 for Boeing.

Den globale flyflåde ventes at vokse massivt henover det næstes årti. I dag er der omkring 27.400 kommercielle fly, og antallet forventes at stige til 36.000 i 2033.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også