Tesla sendes kraftigt ned efter vækstvarsel trods afbødningsforsøg fra Elon Musk

Væksten ventes at bremse betydeligt op.
Foto: Lucy Nicholson/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Lucy Nicholson/Reuters/Ritzau Scanpix
af marketwire

Elbilproducenten Teslas varsel om en opbremsning i salgsvæksten bliver taget ilde op i det amerikanske formarked torsdag trods forsøg fra topchef Elon Musk på at mildne de oprørte investorerne.

Aktien dykker 7,8 pct. i formarkedet i New York.

Tesla fremlagde onsdag efter amerikansk markedslukning sit regnskab for fjerde kvartal, der ikke blot skuffede på omsætning og indtjening, men også på forventningerne til 2024.

I det nye år ventes væksten at bremse betydeligt op, på trods af at Tesla igennem 2023 har gennemført adskillige prisnedsættelser for at holde aspirerende elbilkøbere til. I 2023 voksede Teslas elbilleverancer med 38 pct., mens ledelsen i selskabet havde lovet en vækst på 50 pct.

Og noget kunne tyde på, at 2024 heller ikke bliver et år med 50 pct. vækst.

”Tesla signalerer, at dagene med 50 pct. eller bare 30 til 40 pct. vækst på årsbasis ikke kommer til at ske i 2024,” siger Seth Goldstein, der er analytiker i Morningstar, til Bloomberg News.

”Der kommer et tidspunkt, hvor du ikke kan sænke priserne mere,” fortsætter han.

Mere konkret regner nogle analytikere ifølge Bloomberg News med, at væksten i leverancerne vil stige 20 pct. i år.

Midlertidig tilbagegang

Der er dog blot tale om en midlertidig tilbagegang, har Teslas administrerende direktør, Elon Musk, plæderet for.

Tesla har nemlig en fabrik til næste generation af sine elbiler på bedding i Austin, Texas, med planer om at opføre yderligere en i Mexico og en mere i Nordamerika.

”Det vil blive en udfordrende produktionsstigning,” siger Elon Musk ifølge Bloomberg News.

”Når den først er i gang, vil den være længder foran enhver anden produktionsteknologi, der eksisterer i verden i dag. Det er ’next level’”, fastslår topchefen.

Tesla oplevede i 2023 særdeles hård konkurrence fra kinesiske BYD, der nu sidder på tronen som den største elbilproducent i verden, hvilket også har gjort et indhug i den amerikanske elbilproducents indtjening.

I fjerde kvartal af 2023 voksede Teslas omsætning med 3 pct. til 25,17 mia. dollar, hvilket var noget i underkanten af forventningerne blandt analytikere adspurgt af Bloomberg News på 25,87 mia. dollar.

Det justerede overskud per aktie lød på 0,71 dollar mod ventet 0,73 dollar, og det justerede nettooverskud landede på 2,49 mia. dollar, hvor der var ventet 2,61 mia. dollar.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også