Sorte penge blev kørt til Serbien med byrådsmedlems busselskab

Lokalpolitiker fra Hillerød nægter sig skyldig i hvidvask af kontanter, der blev kørt fra Danmark til Serbien.
AF RITZAU

Mindst 30 gange blev store kontantbeløb transporteret fra Danmark til Serbien med busselskabet Top Tourist ApS. Selskabets ejer og direktør er byrådsmedlem i Hillerød Dragan Popovic (V).

Det er kommet frem ved Retten i Hillerød onsdag. Her er lokalpolitikeren, hans mor og busselskabet tiltalt for hvidvask af særlig grov beskaffenhed af næsten 12 millioner kroner.

Flere forsendelsesdokumenter med beløb helt op til 800.000 kroner viser ifølge specialanklager Stig Paulsen, hvordan kontanterne blev leveret til Dragan Popovics kontor, hvor dokumenterne blev underskrevet og derefter sendt med en bus til Serbien.

Anklagemyndigheden mener, at pengene stammer fra et kriminelt netværk, som to serbiske brødre står bag. Formålet med at få busselskabet til at transportere kontanterne var angiveligt at få pengene til at se lovlige ud - altså det, som kaldes hvidvask.

Pengetransporterne er sket flere gange i perioden juli 2019 til februar 2022.

De tiltalte nægter sig skyldige, og Dragan Popovic forklarer onsdag i retten, at busselskabet har en partner, og at det er dem, der kører ruten fra Danmark til Serbien.

Derfor kendte han ikke til de mange kontanter, som blev fragtet med busser gennem Top Tourist ApS.

”Det var chaufførerne, der tog kontanter med og ikke selskabet,” siger han i retten under sin forklaring.

Ifølge ham måtte passagerer højest tage 10.000 euro med på turen, som lå i chaufførens taske, og derfor havde han ansvaret for, hvor mange kontanter, der kom med bussen.

De to brødre, som angiveligt er indblandet, er i en anden sag tiltalt for at stå bag et kriminelt netværk og for at have smuglet mindst 769 kilo kokain ind i Danmark. Politiet kalder sagen ”Operation Coppola”.

Anklagemyndigheden vil kræve både Dragan Popovic og hans mor idømt en fængselsstraf.

Derudover nedlægges der påstand om en bøde til selskabet Top Tourist ApS på 6.187.000 kroner, som svarer til 50 procent af det hvidvaskede beløb.

Sagen udspringer af, at politiet fik adgang til et stort antal beskeder fra den krypterede beskedtjeneste Sky ECC. Adgangen til beskederne har ført til domme i en lang række sager om organiseret kriminalitet, hvor gerningsmændene anvende netværket til at kommunikere.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også