Ingen flyselskaber betaler moms i Danmark – alligevel vil regeringen fritage dem: "Vi fjerner noget der er fjollet"

Transportminister Thomas Danielsen (V) erkender, regeringen ikke ved, om nogen vil benytte sig af forslaget om at indføre nulmoms.
Transportminister Thomas Danielsen (V). | Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Transportminister Thomas Danielsen (V). | Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
AF CASPER VAGNER CHRISTENSEN

Regeringen ved ikke, om der er nogen, der reelt får gavn af, at forslaget om at fjerne momsen for flyselskaber, der hovedsageligt flyver indenrigs.

Det fortæller transportminister Thomas Danielsen (V) i et interview med MobilityWatch.

Ministeren forklarer, at han ikke har kendskab til flyselskaber, der betaler moms herhjemme. Det skyldes, at selskaber, der flyver mere end 55 pct. af deres ture til udlandet, kan registreres som et udenlandsk selskab og dermed slippe for momsen.

”Det er jo faktisk det, der er problemet. Det betyder, at selskaberne kan begynde at spekulere i, om de har nok udenrigsflyvninger, hvis de også skulle vælge at byde ind på en indenrigsrute. Det er selvfølgelig dumt, og det er derfor, vi laver om på det,” siger Thomas Danielsen.

Han fortæller, at han har ”erfaret,” at der var et flyselskab, der har undladt at byde ind på en indenrigsrute, fordi det ville betyde, at selskabet skulle begynde at betale moms.

Trods det erkender han dog, at regeringen ”faktisk ikke ved, om tiltaget vil hjælpe nogen,” idet der på nuværende tidspunkt ikke er nogen selskaber, der betaler moms.

”Og vi ved heller ikke, om der er nogen, der vil benytte sig af det,” siger Thomas Danielsen.

Skatteminister Jeppe Bruus (S) sagde mandag i en pressemeddelelse, at han håber, de nye momsregler kan lokke flere flyselskaber til at byde ind på indenrigsruter. Eksempelvis fra Midtjyllands Lufthavn i Karup nær Viborg.

”Med de ændringer, vi nu laver af momsreglerne, sikrer vi, at flere kan byde ind på indenrigsruter på lige vilkår,” sagde han mandag i pressemeddelelsen.

Fjollet regel

Ifølge Thomas Danielsen vil staten miste 15 mio. kr. ved at indføre nulmoms – måske. Det er ”bare et bud,” forklarer han.

Bliver det alt sammen ikke lidt teoretisk?

”Venstrefløjen har tolket det som om, at vi fritager alle for at betale moms. Det er altså ikke det, der sker. Måske har det her ingen betydning overhovedet. Vi ved reelt ikke, hvad de økonomiske konsekvenser vil blive. Vi forventer ikke, at det bliver et stort tilløbsstykke, men vi fjerner en regel, der er fjollet.”

Så man ændrer på reglerne, fordi I synes, de er fjollede?

”Ja, den giver ingen mening. Derfor fjerner vi den. Og hvis vi kan få mere konkurrence på indenrigsflyvning, så vil vi gerne det.”

Jeg hører mange hvis’er og måske’er. Kan du forstå, hvis folk tolker det her som et mediestunt?

”Nej. Helt generelt har jeg det sådan, at jeg håber, at jeg er den minister, der har fået fjernet flest love og regler, som er overflødige, den dag jeg stopper som minister. Jeg prioriterer meget højt at få fjernet gamle, fjollede regler og lovgivning, der generer og giver administrativt bøvl.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også