Trods milliardtab i første kvartal: SAS-boss ser mulighed for at slå egne forventninger

Anko van der Werff er optimist for 2024, men ifølge analytiker vil mulighederne for at indfri forventninger i høj grad afhænge af valutaudviklingen, som i første kvartal hjalp selskabet kraftigt.
Anko van der Werff, topchef i SAS | Foto: TT News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix
Anko van der Werff, topchef i SAS | Foto: TT News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix

SAS måtte i selskabets første kvartal fra november til januar indkassere en bundlinje på -1,5 mia. svenske kr., svarende til et underskud på ca. 1 mia. danske kr.

Før skat lød underskuddet på 1 mia. svenske kr., og holder man det op mod selskabets forventninger til hele 2024, betyder det, at SAS ikke må tabe flere penge resten af året, hvis forventningerne skal indfris.

Flyselskabet, der i årevis har kæmpet med økonomien, forventer nemlig et resultat før skat for hele året på mellem 0 og -1 mia. svenske kr. mod -5,5 mia. svenske kr. sidste år. 

Topchef Anko van der Werff fortæller til MobilityWatch, at han har en solid tro på, at det vil lykkes – og at der er mulighed for at overgå prognosen.

”Vi er fortrøstningsfulde, i forhold til at vi kan nå det eller måske endda overgå det lidt, som tingene ser ud i øjeblikket,” siger hollænderen.

”Vi har forbedret os med 1,5 mia. svenske kr. (før skat i første kvartal, red.) sammenlignet med sidste år, og der er højere omsætning og lavere omkostninger. Der er meget underliggende, der går i den rigtige retning.”

Opret et gratis prøveabonnement på MobilityWatch her

Samtidig peger Anko van der Werff på, at det overståede kvartal traditionelt er det sværeste for selskabet og resten af branchen, da der er lavere aktivitet. 

Derfor skal der tjenes penge resten af året, og her skal SAS ændre på tingene sammenlignet med sidste år. 

(Artiklen fortsætter under billedet)

SAS venter at have afsluttet rekonstruktionsprocessen i slutningen af første halvår. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
SAS venter at have afsluttet rekonstruktionsprocessen i slutningen af første halvår. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Her blev det til et milliardunderskud før skat i andet og fjerde kvartal, mens der kun var et plus på en lille halv mia. svenske kr. i tredje kvartal. Samlet tabte SAS således 3 mia. svenske kr. før skat i disse tre kvartaler. 

Ifølge Anko van der Werff oplever man dog allerede gode takter for sommerbookingerne, hvor selskabet planlægger at flyve til 130 destinationer i 40 lande.

”Det hele følger meget planen,” opsummerer topchefen udviklingen efter første kvartal.

Med til billedet hører dog også, at SAS i første kvartal var kraftigt hjulpet af valutaeffekter, når det gælder forholdet mellem den svenske krone og den amerikanske dollar.

Netop valutaudviklingen hæfter Sydbank-analytiker Jacob Pedersen sig ved i vurderingen af, hvorvidt SAS efter regnskabsårets første tre måneder ser ud til at indfri de samlede 2024-forventninger.

SAS ville have stået et andet sted

Analytikeren havde selv ventet et mindre underskud hos flyselskabet i første kvartal, end hvad der blev tilfældet. 

Han betegner derfor selskabets kvartalsresultat som ”svagt,” selv om det altså er væsentligt bedre end året før.

Samtidig peger Jacob Pedersen på, at SAS i kvartalet er hjulpet af en positiv valutakurseffekt på mere end 1 mia. svenske kr. under sine finansomkostninger. 

Var det ikke tilfældet, havde resultatet på finansposten lydt på -930 mio. svenske kr. i stedet for et plus på ca. 100 mio. svenske kr.

”Så ville SAS jo have stået et helt andet sted,” siger Jacob Pedersen til MobilityWatch.

”Så råt for usødet er der en kæmpe valutamedvind i det her regnskab.” 

Han tilføjer, at SAS har haft en god indikation om dette, da selskabet satte forventningerne i begyndelsen af året. 

Det ændrer dog ikke på, at selskabet er godt hjulpet af udviklingen, som grundlæggende vil spille en vigtig rolle i forhold til at indfri 2024-prognosen, forklarer han. 

Analytikeren mener imidlertid, at flere elementer i den kommende tid ser ud til at gå flyselskabets vej og grundlæggende støtte op om SAS’ forventninger.

Stærkt sommermarked

Jacob Pedersen peger på de positive forventninger, som der generelt er i flybranchen til sommerperioden. 

Her melder mange selskaber om høj efterspørgsel og om mulighed for at sætte høje billetpriser.

”Så jeg forventer et meget, meget godt sommermarked,” siger han.

Dertil kommer også, at SAS vil afslutte den såkaldte Chapter 11-proces, som selskabet har været i gang med siden sommeren 2022. 

Den har haft til formål at rekonstruere selskabet i en form med færre omkostninger og mindre gæld. 

Begge dele vil spille positivt ind på driften, siger analytikeren, men de kan først for alvor ses i regnskaberne, når processen er afsluttet. Det ventes at ske i slutningen af første halvår, oplyser SAS i det nye regnskab.

I forbindelse med rekonstruktionen får SAS også nye ejere. Der er tale om kapitalfonden Castlelake, den danske stat, flylselskabet Air France-KLM samt den danske rigmand Henrik Lind. 

Investorkredsen skyder 13,2 mia. svenske kr. i selskabet i form af egenkapital og konvertibel gældsbeviser.

Desuden har Air France-KLM meldt ud, at man efter en periode vil have mulighed for at overtage aktiemajoriteten i SAS.

Forleden kom en ikke-endelig version af aktionæraftalen mellem de nye ejere frem i retsdokumenter ved domstolen i New York, der behandler SAS’ konkursbeskyttelse. 

Af den fremgår det bl.a., hvilke overordnede mål der sat for selskabet, samt at SAS igen kan ende på børsen, selv om planen ellers er, at selskabet afnoteres i forbindelse med rekonstruktionen. Læs mere om det nedenfor.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også