Uber står over for milliardkrav i retssag mod Londons taxachauffører

Mere end 10.500 taxachauffører i London hævder, at Uber uretmæssigt fik licens fra Transport for London i 2012.
Værdien af søgsmålet anslås til mindst 250 mio. pund, svarende til 2,2 mia. kr. | Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Ritzau Scanpix
Værdien af søgsmålet anslås til mindst 250 mio. pund, svarende til 2,2 mia. kr. | Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Uber står overfor en retssag på flere millioner pund fra Londons taxachauffører, hvilket genopliver en længe ulmende kamp mellem den amerikanske kørselsapp og den britiske hovedstads taxabranche.

Det skriver Financial Times.

I søgsmålet, som vil blive indgivet til Londons High Court på torsdag på vegne af mere end 10.500 taxachauffører, hævdes det, at Uber uretmæssigt fik licens fra Transport for London, TfL, i 2012, og dermed ulovligt tog forretning fra andre taxachauffører.

Værdien af søgsmålet anslås til mindst 250 mio. pund, svarende til 2,2 mia. kr., og ifølge RGL Management, som repræsenterer taxachaufførerne, er de individuelle taxachauffører potentielt berettiget til en kompensation på helt op til 25.000 pund.

Søgsmålet genopliver en sag, som taxachaufførerne først forsøgte at rejse mod Uber i 2018, hvor de hævdede, at selskabet vildledte TfL om, hvordan selskabets styresystem fungerer. 

Efter at have brugt mere end et år på at skabe opmærksomhed på søgsmålet blandt taxachaufførerne, betød pandemien og det deraf følgende tab af omsætning for taxachaufførerne, at aktionen midlertidigt blev opgivet.

”Disse gamle påstande er fuldstændig ubegrundede. Uber operer lovligt i London, har fuld licens fra TfL og er stolt af at tjene millioner af passagerer og chauffører over hele hovedstaden,” siger Uber.

Uber har haft et anstrengt forhold til London i flere år. I både 2017 og 2019 er Ubers licens blevet nægtet fornyelse af TfL, og i 2022 fik selskabet en 30 måneder licens, som skal fornyes igen i september i år.

I 2021 blev Uber tvunget til at klassificere sine britiske chauffører som arbejdstagere, hvilket sikrer chaufførerne ret til pension og feriepenge, efter at have tabt en retssag i højesteret. 

Retssagen markerede en fundamental ændring i Ubers forretningsmodel, og siden 2023, hvor Uber lancerede sit seneste forsøg på at tilføje traditionelle London-taxaer til sin transportapp, har flere hundrede taxachauffører tilmeldt sig appen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også