Tesla indgår aftale med Ørsted om kæmpe "batteri" til lagring af grøn strøm

Aftalen skal imødekomme efterspørgslen efterspørgslen på strøm. 
Foto: Nacho Doce
Foto: Nacho Doce
af marketwire

Ørsted har besluttet sig for at investere i et batterilagringsanlæg fra Tesla ved Hornsea 3, der vil være med til at give Storbritannien en stabil elforsyning samt reducere udsving i elpriserne.

Det store ”batteri” skal lagre overskudsstrøm, der kommer, når elproduktionen overstiger efterspørgslen. Dermed kan strømmen bruges senere, og det kan være med til at skabe balance mellem udbud og efterspørgsel på el.

”Dette vil reducere udsvingene i elpriserne for forbrugerne, da det vil gøre mere energi tilgængelig, herunder også i spidsbelastningsperioder, hvor elpriserne normalt er højere. Det vil desuden bidrage til at udjævne forskellene mellem udbud og efterspørgsel og dermed gøre de britiske energisystemer nemmere at administrere,” forklarer Ørsted i meddelelsen.

Det er Tesla, der står bag batterilagringsanlægget - og det skal ligge sammen med onshore omformerstationen til Ørsteds havvindmøllepark Hornsea 3 i Norfolk-området i det østlige England. Da batteriet placeres samme sted som omformerstationen, vil det medføre færre forstyrrelser for dem, der bor og arbejder i nærheden.

Anlægget får en kapacitet på 600 megawatt-timer (MWh) og en effekt på 300 megawatt (MW), og det svarer til det daglige forbrug hos 80.000 britiske husstande.

Ørsted kalder investeringen for ”en naturlig tilføjelse til selskabets havvindforretning.”

”Anlægget vil levere supplerende systemydelser og forbedre indtjeningsprofilen, samtidig med at det understøtter den fortsatte udbygning af Storbritanniens grønne energiinfrastruktur. Anlæggets gunstige placering i forhold til det britiske elnet samt dets placering ved Hornsea 3 vil gøre opførelsen og driften mere effektiv og understøtte investeringscasen,” skriver den danske energikoncern.

Ørsted oplyser, at Storbritannien er et af verdens største markeder for havvind, og det marked hvor Ørsted har flest havvindmølleparker - 12 styk - i drift.

Batterilagringsanlægget forventes at være sat i drift inden udgangen af 2026 og vil, når det står færdigt, være et af de største i Europa.

”Denne investering er en væsentlig tilføjelse til Ørsteds voksende portefølje af energilagringsløsninger, der placeres sammen med anlæg til vedvarende energiproduktion,” siger Duncan Clark, chef for Ørsteds aktiviteter i Storbritannien og Irland.

Ørsted har i øjeblikket energilagringsprojekter på i alt 660 MW eller 1850 MWh i drift eller under opførelse i Storbritannien og USA, inklusive det projekt, som er blevet offentliggjort i dag. Derudover arbejder Ørsted på at udvikle en portefølje af energilagringsprojekter i Storbritannien.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også