MobilityWatch

EU lukker ved midnat sit luftrum for hviderussiske fly

Hviderussiske fly forbydes i EU's luftrum, efter at Hviderusland 23. maj tvang Ryanair-fly til jorden.

Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

EU vil fra midnat forbyde alle hviderussiske fly adgang til EU's luftrum.

Det oplyser tre unavngivne diplomater fredag.

Det sker, knap to uger efter at Hviderusland tvang et Ryanair-fly til jorden, mens det var på vej fra Grækenland til Litauen, der begge er EU-lande.

Om bord på flyet var den hviderussiske aktivist Roman Protasevitj, der har været efterlyst af regeringen. Han blev anholdt efter tvangslandingen i Hvideruslands hovedstad, Minsk, og har været tilbageholdt siden.

EU har varslet nye sanktioner mod Hviderusland efter episoden.

Forbuddet mod hviderussiske fly i EU's luftrum er nu et af de tiltag, der rammer landet. EU-landene har indtil klokken 14 fredag til at komme med indsigelser mod forbuddet, hvilket ikke ventes at ske.

Foruden forbuddet anbefaler EU, at fly fra EU ikke benytter sig af hviderussisk luftrum. Her er der dog ikke tale om et reelt forbud.

Den anholdte Protasevitj viste sig torsdag på hviderussisk tv. Her tilstod han at have organiseret arrangementer, der har forstyrret den offentlige orden.

Den uafhængige borgerretsgruppe Viasna siger dog, at Hvideruslands sikkerhedstjeneste med stor sandsynlighed har presset ham til at tale.

Han står over for "uretfærdige, men meget alvorlige anklager".

"Alt, hvad han siger, er ren propaganda, der ikke er noget sandfærdigt grundlag for," siger Viasna-chef Ales Bialiatski ifølge nyhedsbureauet AFP.

Aktivistens "tilståelse" blev vist på Hvideruslands statslige kanal, ONT.

I en video offentliggjort i sidste uge "tilstod" Protasevitj også at stå bag civile uroligheder. På det tidspunkt sagde den 26-årige aktivists forældre, at de frygter, at deres søn bliver udsat for tortur.

Danmark har ikke fulgt EU-opfordring om at lukke luftrum for hviderussiske flyselskaber

SAS, KLM og Lufthansa undgår hviderussisk luftrum 

Air France suspenderer flyvning over Hviderusland 

Mere fra MobilityWatch

Regeringen vil stramme regler for vanvidsbilisme

Om få dage vil regeringen komme med et forslag til strammere vilkår for vanvidsbilisme. Det fortalte transportminister Trine Bramsen torsdag til medlemmer af Autobranchen, hvilket førte til heftig debat.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MobilityWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs