Partier vil have coronapas udfaset og indføre kørekortmodel

Høj testaktivitet holder styr på smitten, og coronapasset er medvirkende til hyppige test, skriver SSI. Men flere partier vil have coronapasset udfaset.
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Coronapasset skal udfases som planlagt.

Sådan lyder det fra Venstre, selv om der i det seneste notat fra Statens Serum Institut (SSI), som Ritzau er i besiddelse af, står, at "brugen af coronapas vurderes fortsat at have en stor betydning for incitamentet til at blive testet, hvilket er essentielt for at identificere smittekæder".

"Hvad angår coronapasset, står vi fast ved det synspunkt, som vi hele tiden har haft. Og det er, at det skal være tre steder."

"Det vil sige nattelivet, ved større begivenheder og i forbindelse med ud- og indrejse af Danmark," siger Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen.

De seneste SSI-beregninger er kommet forud for, at Folketingets partier - minus Nye Borgerlige - onsdag eftermiddag mødes for at forhandle yderligere genåbning af samfundet.

Her er det allerede aftalt, at udfasning af eksempelvis mundbind og coronapas skal drøftes.

Også Enhedslisten, der under coronahåndteringen oftest har indtaget rollen som forsigtigper, er klar på at aftale en udfasning af coronapasset. Det siger corona-ordfører Peder Hvelplund.

"Jeg ser ikke noget i SSI's rapport, som skulle udelukke, at vi kan fortsætte udfasningen af coronapas. Man kan udvide områder, hvor man går over til en kørekortmodel i stedet for," siger Hvelplund.

Den model taler flere partier for. I dag fungerer coronapasset som en slags adgangsbillet. Eksempelvis til biblioteket eller til specifikke begivenheder.

Ved en kørekortmodel skal det være sådan, at indehaveren af coronapasset kan fremvise det, hvis myndighederne spørger til det. På samme måde som et normalt kørekort.

Heller ikke Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ser bekymret på SSI's beregninger. Planen med at udfase coronapasset skal fortsætte, siger han også.

"Jo større en forsamling er, jo vigtigere er det at bruge coronapas. Det handler om, at dem, der deltager, ved, at de andre deltagere enten er vaccineret eller testet, og at vi på den måde hjælper hinanden."

"Den tryghed er vigtig for folk at have, når man mødes i lidt større forsamlinger. I de situationer skal vi fortsat bruge coronapas," siger Thulesen Dahl.

Partierne mødes i Justitsministeriet onsdag eftermiddag klokken 16.

Medie: SSI advarer mod at afskaffe mundbind 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også