MobilityWatch

EU og Storbritannien tættere på konflikt om Nordirland

Storbritannien og EU er på kollisionskurs over protokollen om Nordirland i Brexit-aftalen.

Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix

Storbritannien står fast på kravet om en gennemgribende reform af Brexit-aftalen, der regulerer handelssamkvemmet med Nordirland, herunder en fjernelse EU-domstolens tilsyn over regionen.

Det skriver Financial Times.

Ifølge avisen sker det på trods af, at både EU-Kommissionen og den irske udenrigsminister, Simon Coveney, har udtalt, at fjernelse af EU-Domstolens jurisdiktion er umulig.

Storbritannien og EU er nu på en kollisionskurs over protokollen om Nordirland i Brexit-aftalen, som ifølge Financial Times har forpestet forholdet mellem dem siden Brexit trådte i kraft i januar sidste år.

EU-Kommissionen har udelukket af fjerne EU-Domstolens autoritet, da kommissionen ifølge Financial Times mener, at den er grundlæggende for Brexit-aftalen, der placerer Nordirland inden for EU's indre varemarked.

"EU's indre marked er et økosystem af standardiserede regler, der sikrer handel mellem medlemsstaterne. Det er grunden til EU-Domstolens rolle," sagde en talsmand fra EU-Kommissionen mandag.

EU-diplomater har advaret om, at hvis Storbritannien suspenderer elementer i protokollen, kan EU svare igen. Herunder, ved at pålægge straffetakster på britiske produkter som biler og fisk.

Storbritannien advarer ifølge Financial Times om, at den nuværende Brexit-aftale har forårsaget nok negative økonomiske, sociale og politiske virkninger i Nordirland til at retfærdiggøre at suspendere dele af protokollen.

DB Schenker skruer op for priserne 

Britisk forsyningskaos får danske virksomheder til at udvide lagre 

Mere fra MobilityWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MobilityWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs