Overblik: Her er regionsrådsformændene på plads

Midtjylland og Hovedstaden mangler at beslutte, hvem der skal være formand. Imens er tre regioner på plads.
Stephanie Lose (V) genvinder posten som regionsrådsformand i Syddanmark | Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix
Stephanie Lose (V) genvinder posten som regionsrådsformand i Syddanmark | Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Der var ikke lagt op til de store overraskelser forud for tirsdagens regionalvalg. Socialdemokratiet blev spået til at holde fast i sine fire formandsposter i regionsrådene, mens Stephanie Lose (V) sad sikkert i stolen i Syddanmark.

Men sådan endte det ikke. Tværtimod.

Her kan du læse mere om, hvilke regioner der har udnævnt en formand, og hvilke der stadig mangler:

* Nordjylland: Mest opsigtsvækkende blev resultatet i Region Nordjylland, da flertallet for første gang i 14 år skiftede fra rødt til blåt.

Ulla Astman (S), der har siddet som formand for regionen siden dens oprettelse i 2007, blev skubbet ud.

I stedet bliver det Mads Duedahl, der er rådmand i Aalborg Kommune, som fra det nye år kan sætte sig i formandsstolen. Det skete efter forhandlinger med de borgerlige partier.

Blandt partierne bag Venstres formandskab er De Konservative, som selv havde folketingsmedlem Per Larsen som kandidat til at lede regionen.

Han har mulighed for at få næstformandsposten i regionen, men det afgøres først endeligt, når poster i regionsrådet skal fordeles på et møde klokken 14 onsdag.

* Hovedstaden: En anden stor overraskelse finder man i Region Hovedstaden, hvor De Konservative for første gang nogensinde blev regionsrådets største parti.

Partiet fik ti pladser i regionen og er dermed større end Socialdemokratiet, der ved alle valg har været det største parti, men som går fire mandater tilbage. Dermed har Socialdemokratiet ni pladser i regionsrådet.

Får Socialdemokratiet samlet Enhedslisten, Radikale Venstre og SF, står 24 mandater til at vælge Lars Gaardhøj (S) som formand.

Det udfald kan den røde blok dog ikke vide sig sikre på, og onsdag morgen er forhandlingerne i regionen stadig i gang ifølge TV 2 Lorry.

Først onsdag eftermiddag ventes regionen at have konstitueringen klar, skriver mediet.

* Midtjylland: Også i Region Midtjylland er forhandlingerne onsdag morgen i gang mellem de partier, der kandiderer til formandsposten.

Anders Kühnau (S) er den nuværende formand. Men han kan ikke danne flertal alene med SF, De Radikale og Enhedslisten.

Heller ikke Venstre med formandskandidat Anders G. Christensen kan mønstre mere end 19 mandater, hvis De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti stiller sig bag. Det er dog ikke nok til et flertal, der kræver 21 mandater.

* Sjælland: Til gengæld var det natten til onsdag muligt at finde et flertal i Region Sjælland, som er enige om at lade Heino Knudsen (S) fortsætte fire år mere som formand.

Det sker med opbakning fra De Radikale, Enhedslisten og SF ifølge TV 2 Lorry.

Socialdemokratiet er gået frem ved regionalvalget. Et mandat mere blev det til, og partiet kunne derfor glæde sig over 15 pladser i regionsrådet.

Imens blev Venstre det næststørste parti, da det lykkedes at fastholde dets ti mandater.

Det var dog ikke nok til, at Jacob Jensen (V) kunne blive ny formand. Og dermed blev årets regionalvalg afslutningen på Region Sjælland tid som svingregion, hvor formandskabet har skiftet mellem de to partier hvert fjerde år.

* Syddanmark: Den måske mindste overraskelse kom i Region Syddanmark, hvor Venstre stadig er det suverænt største parti i regionsrådet.

Med regionsrådsformand Stephanie Lose i spidsen får Venstre 39,2 procent af stemmerne og i alt 17 mandater. Det er en fremgang på 6,8 procentpoint og tre mandater.

Også Socialdemokratiet har oplevet en fremgang, men det var altså ikke nok til at kunne udfordre Stephanie Loses formandskab.

Kilder: Kmdvalg, TV 2 Lorry, Nordjyske og Ritzau.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også