Ny stor stigning i olieprisen – når højeste punkt siden 2008

Brent olien var i løbet af natten oppe og ramme næsten 140 dollar per tønde. Det sker, efter at der er forlydender om et muligt amerikansk importstop for russisk olie.
Foto: Darrin Zammit Lupi/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Darrin Zammit Lupi/Reuters/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE OG REDAKTIONEN

Oliepriserne stiger til det højeste niveau siden 2008, efter at USA og allierede i Europa, ifølge den amerikanske udenrigsminister Anthony Blinken, overvejer et importforbud af russisk olie.

Sammen med forsinkelser i den potentielle tilbagevenden af iranisk råolie skaber det en stram forsyningsfrygt på markedet.

Det skriver Reuters og Financial Times.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 130,68 dollar mod 115,04 dollar fredag eftermiddag. I løbet af morgenen har prisen dog været helt oppe i 139,13 dollar.

Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 126,10 dollar mod 111,96 dollar fredag eftermiddag.

"Et boykot vil lægge et enormt pres på olie- og gasforsyningen, som allerede har mærket virkningen af stigende efterspørgsel. Sådan et træk vil lægge yderligere pres på de globale økonomier presse inflationen højere," siger analytikere fra CMC Markets til Reuters.

Rusland er verdens største eksportør af rå- og olieprodukter med en eksport på omtrent 7 pct. af det globale udbud.

Forhandlingerne om at genaktivere atomaftalen med Iran fra 2015 kørte fast efter en russisk anmodning om skriftlige garantier fra USA, om at sanktioner mod Moskva ikke ville underminere dets arbejde med Iran.

Hvis aftalen med Iran forsinkes yderligere og russisk olie forbliver væk fra markedet i lang tid, vil tankbunden nås hurtigt, skriver Reuters.

Nyt smæk til bilisterne: Voldsomme prisstigninger på benzin og diesel 

Tårnhøje oliepriser kan sende milliardregning til SAS 

Aeroflot suspenderer alle internationale flyvninger 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu