Trussel om stop for russisk energi hæver oliepriserne

Prisen for en tønde olie ligger tirsdag morgen over 120 dollar per tønde.
Foto: Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn
AF MARKETWIRE

Oliepriserne stiger tirsdag morgen, hvor både Rusland og USA truer med et stop for russisk energi ud af Rusland. Mandag fik den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, ellers lagt en dæmper på stigninger til nær 140 dollar for en tønde, da han afviste en embargo på russisk energi.

USA’s præsident, Joe Biden, skulle dog være beredt på at indføre et forbud mod import af russisk olie, selv hvis EU ikke går med, siger kilder til Reuters.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster tirsdag morgen 127,81 dollar mod 123,38 dollar mandag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 122,98 dollar mod 119,17 dollar mandag eftermiddag.

Hvis USA og EU gør alvor af overvejelserne om at forbyde import af russisk olie, vil det medføre en oliepris på over 300 dollar per tønde og en mulig lukning af gasledningen Nord Stream 1, lyder advarslen fra den russiske vicepremierminister, Alexander Novak, ifølge Ritzau.

Indtil videre har Tyskland dog afvist at udelukke russisk energi. Selv om Tyskland, der er den største importør af russisk energi, er i gang med et skift til alternative energikilder, er det for tidligt at standse importen med øjeblikkelig virkning, lød det fra Olaf Scholz mandag, skriver Reuters.

Det tyder på, at både Vesten og Rusland har indset, at et forbud i hver ende kan bruges som forhandlingsredskab, bemærker Kyle Rodda, der er markedsanalytiker i IG Australia, og tilføjer, at begge sider lige nu afprøver, hvor langt man kan gå i overvejelserne om et eventuelt forbud.

”Vi er på vej ind i en slags krise, hvad angår energisikkerhed, og spørgsmålet er, hvor lang tid det vil vare, og hvor stort det vil blive. Uanset størrelsen vil det føre til højere inflation og svagere vækst,” forklarer han til Reuters.

Prisen på nikkel, der primært anvendes i rustfrit stål, hvilket udgør mere end 60 pct. af det totale nikkelforbrug i EU, og til fremstilling af batterier til elbiler, er tirsdag morgen steget til historiske høje 100.000 dollar per ton i Singapore.

Forklaringen på stigningen er ifølge Bloomberg News en såkaldt ”short squeeze”, hvor investorer, der har solgt nikkel i forventning om prisfald, er blevet tvunget til at dække positioner ind i et marked, hvor der er lav likviditet.

London Metal Exchange har måttet ændre sine regler og har blandt andet givet investorerne en længere frist til at inddække nogle positioner. Et selskab under den kinesiske bank China Construction Bank skulle ellers have betalt et trecifret millionbeløb i dollar mandag ifølge kilder, skriver Bloomberg.

Nikkelprisen steg mandag London Metal Exchange med 66,3 pct. til 48.780 dollar, men handles i 100.000 dollar tirsdag morgen i Singapore, skriver Bloomberg.

Tirsdag morgen er prisen på guld desuden steget til 2009,38 dollar per troy ounce mod 1981,37 dollar mandag eftermiddag.

Russisk minister advarer om oliepriser på op til 300 dollar

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også