Første Nato-land kræver flyveforbud over Ukraine

Estland mener, at Nato-lande bør indføre og håndhæve en flyveforbudszone for at beskytte Ukraine mod Rusland.
Estland kræver som det første Nato-land, at der indføres en flyveforbudszone over Ukraine. Det siger forsvarsminister Kalle Laanet på vej ind til ekstraordinært Nato-møde i Bruxelles. | Foto: Ints Kalnins/Reuters/Ritzau Scanpix
Estland kræver som det første Nato-land, at der indføres en flyveforbudszone over Ukraine. Det siger forsvarsminister Kalle Laanet på vej ind til ekstraordinært Nato-møde i Bruxelles. | Foto: Ints Kalnins/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Som det første Nato-land kræver Estland en flyveforbudszone over Ukraine. Det siger Estlands forsvarsminister, Kalle Laanet.

"Ukraine er frontlinjen, der beskytter vores demokratiske værdier. Det behøver ikke være Nato, der gennemfører det. Der er så mange lande, der har kapaciteten til det," siger Kalle Laanet.

Han deltager onsdag sammen med den danske forsvarsminister, Morten Bødskov (S), og forsvarsministrene fra de øvrige Nato-lande i et ekstraordinært møde i Nato-hovedkvarteret i Bruxelles. Her er Ukraine øverst på dagsordenen.

"Den ukrainske befolkning gennemgår helt forfærdelige lidelser. Det må stoppe. Og det er vigtigt, at Putin ikke vinder det her," siger Morten Bødskov på vej ind til mødet.

Både USA's præsident, Joe Biden, og Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, har dog gjort det meget klart, at man anser en flyveforbudszone for at være en for voldsom eskalering.

Hvis en flyveforbudszone skal håndhæves, vil det reelt betyde, at Nato-landes kampfly skal være klar til at skyde russiske kampfly og kamphelikoptere ned. Dermed kan Nato hurtigt komme i åben krig med Rusland, har argumentationen lydt.

Danmark deler Bidens ønske om at deeskalere situationen mest muligt, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i forbindelse med EU-topmødet på Versailles i sidste uge. Her afviste statsministeren en flyveforbudszone.

Estlands forsvarsminister vil dog ikke opgive håbet:

"Vi har igennem de seneste tre uger set, at beslutninger ændrer sig meget hurtigt. Positionerne kan ændre sig hen over en dag," siger Kalle Laanet på spørgsmålet om, hvorvidt der overhovedet er udsigt til en flyveforbudszone.

I sine åbningsbemærkninger til mødet kommer Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, ikke ind på spørgsmålet, men siger:

"Nato-lande har ydet betydelige militære og humanitære bidrag til Ukraine. Det vil man forsætte med. Samtidig styrker Nato vores alarmberedskab og tilstedeværelse i den østlige del af alliancen," siger Jens Stoltenberg.

Han peger blandt andet på, at der nu er 100.000 amerikanske soldater i Europa for at medvirke til at at sikre, at krigen ikke breder sig fra Ukraine.

USA forsvarsminister, Lloyd Austin, siger på vej ind til mødet, at USA vil håndhæve Natos artikel 5, hvis Rusland fører krigen ind i Nato-territorium:

"Vores deltagelse her sender et signal om, at vi forbliver forenet i støtten til Ukraine. Præsident Biden har også gjort det klart, at USA's vilje til at håndhæve artikel fem er stålsat," siger Lloyd Austin.

Nyt norsk lavprisselskab ændrer på opstart som følge af krig i Ukraine 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også