Dansk Erhverv efterlyser økonomisk hjælp til grøn omstilling

I regeringens nye udspil ”Grøn skattereform” foreslås det, at de største CO2-udledere i Danmark får rabat.
Foto: PR/Dansk Erhverv
Foto: PR/Dansk Erhverv
AF RITZAU

I et nyt udspil foreslår regeringen en ensartet CO2-afgift, der skal få danske virksomheder til at mindske udledningen af drivhusgasser.

Men ifølge erhvervsorganisationen Dansk Erhverv mangler der en økonomisk gulerod til virksomhederne, så der kan investeres i grønne løsninger.

”Virksomhederne skal helt og aldeles selv betale for den grønne omstilling uden en økonomisk gulerod til at investere i de grønne løsninger.”

”Det er en forkert vej, der vil gøre Danmark fattigere,” mener organisationens direktør, Brian Mikkelsen.

Derfor opfordrer Dansk Erhverv til, at man i forbindelse med de kommende politiske forhandlinger kombinerer CO2-afgiften med generelle lempelser i erhvervsbeskatningen.

Det er de danske virksomheders konkurrenceevne, der dels bliver sat ud af spil, hvis de danske virksomheder ikke får økonomisk hjælp til at gennemføre omstillingen, mener Brian Mikkelsen.

Derfor forsømmer man muligheden for ”at gøre Danmark rigere”, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Der vil dog blive givet en CO2-rabat til de største udledere i Danmark. Dermed er det de mindre udledere, der giver de store udledere en hjælpende økonomisk hånd.

Virksomhederne, der rammes hårdest, skal nemlig have omstillingsstøtte, og den finansieres blandt andet af CO2-afgiften, som alle danske virksomheder vil skulle betale, når de producerer et ton CO2.

Det fremgår af regeringens udspil til en grøn skattereform, der blev præsenteret onsdag.

Ifølge udspillet ”Grøn skattereform” vil firmaer inden for ”mineralogiske processer” også få ekstra rabat. Det tæller blandt andre Aalborg Portland og Rockwool.

På trods af efterlysningen af en økonomisk gulerod, så understreger organisationen, at i det hele taget bakker op om en høj CO2-afgift.

”Vi bakker op om en høj CO2-afgift. Det har vi fra start været fortalere for. Den del af udspillet trækker så absolut Danmark i en grønnere retning, hvilket er godt og rigtigt,” siger Brian Mikkelsen i meddelelsen.

Færger, jernbane og indenrigsfly kan se frem til afgiftsstigninger

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også