ECB tager største rentehop siden 1999

ECB har torsdag besluttet at hæve den ledende rente til 0,75 procent.
Foto: Michael Probst/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Michael Probst/AP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Den Europæiske Centralbank hæver sin ledende rente med 0,75 procentpoint til 0,75 procent i et forsøg på at dæmpe inflationen. Det oplyser ECB i en pressemeddelelse.

Renteforhøjelsen er den største fra ECB siden 1999, og flere økonomer slår fast, at det skriver sig ind i historiebøgerne.

”For første gang i mere end 10 år er renten hos ECB nu over 0 procent,” skriver Jeppe Juul Borre, cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank.

ECB hævede i juli renten for første gang siden 2011. Dermed er man på blot halvanden måned gået fra en rente på -0,50 procent til nu 0,75 procent.

”Dagens historiske renteforhøjelse viser med al tydelighed, at ECB nu har erkendt, at de er kommet alt for sent i gang med at bekæmpe den historisk høje inflation i euroområdet,” skriver Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

ECB er centralbanken for de lande, der bruger euro. Det gør Danmark som bekendt ikke, men renten smitter alligevel af herhjemme.

Det skyldes, at Danmark fører fastkurspolitik over for euro, så den altid koster cirka 7,5 kroner. Derfor følger Nationalbanken også som regel efter ECB, så en renteforhøjelse kan også være på vej i Danmark.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også