SVM's regeringsgrundlag præsenteres på Marienborg klokken 12

Tirsdag aften kunne fungerende statsminister Mette Frederiksen oplyse, at en SVM-regering bliver en realitet (Opdateret).
Mette Frederiksen | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Mette Frederiksen | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Der er gået over seks uger siden folketingsvalget, og om få timer bliver vælgerne klogere på, hvad der kommer til at stå i regeringsgrundlaget for den kommende SVM-regering.

Det præsenteres onsdag klokken 12. Det sker på Marienborg, statsministerens embedsbolig.

Det skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse onsdag morgen.

S-formand Mette Frederiksen, som igen kan indtage statsministerposten, Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen og Moderaternes politiske leder, Lars Løkke Rasmussen, vil være til stede.

Der skulle 42 dages forhandlinger til, før en ny regering var på plads.

Tirsdag aften meddelte Mette Frederiksen, at Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne var enige om et regeringsgrundlag.

De Radikale røg i svinget tidligere tirsdag. Partiet havde ellers været med i forhandlingerne helt ind i slutfasen.

”Der er masser af kompromisser. Men endnu vigtigere er der masser af ambitioner,” sagde Mette Frederiksen ved Amalienborg tirsdag aften, efter at hun havde meddelt dronningen, at en ny regering kunne dannes.

De tre partier bliver med 89 mandater de facto en flertalsregering, da de nordatlantiske mandater traditionelt blander sig uden om dansk indenrigspolitik.

Flertalsregeringer er en sjældenhed i dansk politik, hvor der ofte er mindretalsregeringer. Regeringen vil dog stadig søge brede aftaler.

”Vi vil aktivt afsøge og afdække, om vi kan lave bredere flertal end det, vi præsenterer i kraft af os selv,” sagde Mette Frederiksen.

Det er endnu uvist, hvad de tre partier er enige om, og hvad der dermed står i regeringsgrundlaget. Det er også uvist, hvilke ministerposter Ellemann-Jensen og Løkke får.

Det er først torsdag, at den nye regerings ministre bliver præsenteret.

(Opdateret kl. 9.03 med yderligere oplysninger)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også