Medie: Britisk regering planlægger lovindgreb mod jernbanestrejke

Ny britisk lovgivning gør det muligt for virksomheder at fyre ansatte, hvis ikke de yder en ”minimumservice”.
Foto: Kevin Coombs/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Kevin Coombs/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Premierminister Rishi Sunaks og hans regerings reaktion på de britiske jernbanestrejker forventes at komme torsdag med en nyt stykke lovgivning, som blandt andet gør det muligt for virksomheder at fyre ansatte, hvis ikke de yder en ”minimumservice”.

Det skriver den britiske avis The Times.

Britiske jernbanearbejdere i transportfagforeningen RMT indledte tirsdag årets første strejke. Også 100 ansatte i vejvæsnet ville nedlægge arbejdet. Dertil kommer, at lokoførernes fagforening Aslef har fået en del af sine medlemmer til at strejke torsdag.

Sunak har allerede været ude og kritisere strejkerne i hårde vendinger, men nu ser det ud til, at der kommer handling bag ordene.

Loven, som regeringen ifølge The Times vil gennemføre, vil ud over at gøre det muligt at fyre medarbejdere også lade virksomheder sagsøge fagforeninger.

Loven fastlægger en række sektorer - blandt andet sundhed, jernbaner og undervisning - hvor der skal udføres et ”minimumsniveau af service”.

Præcist hvad det minimumsniveau betyder, står endnu ikke helt klart.

Den britiske avis The Guardian skriver, at fagforeningsmedlemmer, som ikke opfylder det, risikerer at få sparket.

En unavngiven kilde fortæller ifølge The Guardian til The Times, at den nye lov vil gøre de igangværende og forestående strejker ulovlige.

”Dette stykke lovgivning vil fjerne den juridiske immunitet vedrørende strejker, hvor fagforeninger ikke implementerer et minimumsniveau af service.”

”I sidste ende kan folk fyres for at ikke at overholde deres kontrakter,” siger kilden.

Sunak har allerede i december løftet lidt af sløret for sine planer om antistrejke-lovgivning. Her sagde han, at lovgivningen skulle beskytte folks liv og mindske forstyrrelsen af deres hverdag.

Nyhedsbureauet Reuters har forsøgt at få en kommentar fra premierministerens kontor, men det har umiddelbart ikke været muligt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også