Storbritannien og EU indgår ny aftale om Nordirland

Ny aftale ændrer implementeringen af Nordirland-protokol. Den har skabt problemer mellem EU og Storbritannien.
Foto: Mariusz Smiejek/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Mariusz Smiejek/AP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Storbritannien og EU har indgået en aftale, der ændrer implementeringen af Nordirland-protokollen. Det oplyser regeringskilder til nyhedsbureauet Reuters og det britiske medie BBC.

”En forståelse er nået. Aftalen er indgået,” siger en anonym regeringskilde til BBC.

Aftalen ventes nu at blive præsenteret på et pressemøde 16.30. Her vil EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og Storbritanniens premierminister Rishi Sunak begge deltage.

Indholdet i aftalen er endnu ikke officielt bekræftet, men den ventes at indeholde lempelser i kontrollen med varer mellem Storbritannien og Nordirland. Samt muligvis også ændringer i forhold til, hvornår EU-Domstolen kan blande sig.

Begge dele har været stærke ønsker fra brexit-tilhængere i Storbritannien, som længe har kæmpet for at få ændret aftalen.

EU har dog på sin side henholdt sig til, at parterne allerede havde indgået en aftale om Nordirland som del af brexit-aftalen. EU har også lagt vægt på, at EU-Domstolen fortsat skal kunne vogte over spillereglerne for det indre marked.

Efter længere tids forhandlinger mødtes Ursula von der Leyen og Rishi Sunak mandag hinanden i England for at lukke aftalen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også