Politiet kan ikke garantere køfri grænsekontrol i fremtiden

Der kan fortsat opstå kø på travle tidspunkter, og det vil tage tid for politiet at fokusere på nye opgaver.
Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Der vil være færre kontroller for indrejsende ved grænsen fra Tyskland, fordi regeringen i fremtiden lemper grænsekontrollen, som var varet i omkring syv år.

Politiet forventer, at livet for de indrejsende bliver nemmere, men kan ikke garantere, at der ikke vil kunne opstå kø, som der er sket flere somre i træk.

”Vi forventer en mere smidig afvikling af trafikken over grænsen, når vi reducerer kontroltrykket og udvider det område i Frøslev, der anvendes til kontrol.”

”Det betyder ikke, at der ikke længere vil kunne opstå kø ved grænsen i spidsbelastningsperioder.”

”Biler vil fortsat skulle ned i fart, ligesom der fortsat alene vil være det samme antal spor til rådighed,” siger politiinspektør Jeppe Kjærgaard fra Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Regeringen har fredag meddelt EU-Kommissionen, at grænsekontrollen mod Tyskland fra 12. maj bliver omlagt.

Landegrænsen mod Tyskland består af 13 grænseovergange, som kontrolleres, ligesom der udføres kontrol af tog og færgeankomster fra Tyskland

Det asfalterede kontrolområde ved grænseovergangen ved Frøslev udvides i forbindelse med den nye kontrol for at lette trafikken.

Kontrollen bliver i en ny form, hvor der i højere grad fokuseres på at styrke indsatsen mod grænseoverskridende kriminalitet i grænseområderne frem for indrejsekontrol.

Det ventes at frigøre en række betjente til andre opgaver. Det er cirka 85 årsværk, der frigøres. De 20 afsættes til udlændingekontrol og de resterende 65 årsværk til opgaver i grænsebaglandet.

Men det vil tage tid.

”En sådan omlægning vil tage tid, da det både handler om uddannelse, indkøb af materiel og andet.”

”Men på sigt forventer vi, at ændringen vil betyde, at vi styrker kriminalitetsbekæmpelsen i baglandet,” siger politidirektør Frits Kjeldsen, Syd- og Sønderjyllands Politi.

Grænsekontrollen ophæves samtidig mod Sverige.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også