Oliepriser påvirkes af konflikten i Mellemøsten

Også nedskæringer i produktionen sætter sit præg på priserne, der stiger en spids mandag morgen.
Investorerne holder også øje med hårdere amerikanske sanktioner mod iransk olie. | Foto: Luca Bruno/AP/Ritzau Scanpix
Investorerne holder også øje med hårdere amerikanske sanktioner mod iransk olie. | Foto: Luca Bruno/AP/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Oliepriserne stiger en smule mandag morgen efter et fald fredag aften, da topeksportørerne Saudi-Arabien og Rusland fortæller, at de vil holde fast i ekstra frivillige nedskæringer af olieproduktionen indtil slutningen af året.

Det begrænser olieudbuddet, imens investorerne holder øje med hårdere amerikanske sanktioner mod iransk olie.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 85,27 dollar mod 85,15 dollar natten til mandag, men 86,23 dollar fredag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 80,97 dollar mod 80,86 dollar mandag nat. Fredag eftermiddag kostede en tønde 81,87 dollar.

Saudi-Arabien bekræfter ifølge Reuters, at landet vil holde fast i sine frivillige nedskæringer af olieproduktionen på 1 mio. tønder om dagen i december og dermed holde den daglige produktion på omkring 9 mio. tønder.

Rusland fortsætter ligeledes den frivillige nedskæring af olieproduktionen på 300.000 tønder om dagen.

Både den europæiske og den amerikanske referenceolie faldt for anden uge i træk i sidste uge, da stigningerne som følge af den øgede geopolitiske spænding forsvandt, efter at amerikanske diplomater mødtes med regionale ledere for at begrænse en eskalering af den nuværende konflikt i Mellemøsten.

Samlet faldt oliepriserne 6 pct. sidste uge.

I denne uge vil investorerne holde øje med økonomisk data fra Kina, efter at landet i sidste uge fremlagde skuffende data for fabriksaktiviteten.

Fredag vedtog Repræsentanternes Hus i USA et lovforslag om hårdere sanktioner mod eksport af iransk olie i form af tiltag mod udenlandske havne og raffinaderier, som behandler olie eksporteret fra Iran.

Analytikere holder fortsat øje med, om den potentielle lov kan påvirke Irans olieeksport. Sanktioner som disse vil dog oftest komme med undtagelser, og Kina kan stadig importere iransk olie.

I USA faldt antallet af boreplatforme med 8 til 496 i sidste uge, hvilket er det laveste siden januar 2022, oplyser Baker Hughes i fredags i sin ugentlige rapport.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også