Dansk PTX-flagskib "ser svært ud" erkender topchef

Uden Aflandshage er der aktuelt ingen kilde til Green Fuels for Denmark i København, der allerede langt før havmølleparken blev sat i bero havde skudt PTX-projektet langt ud i fremtiden.
Projektet ved Avedøreværket har ramt udfordringer - både på omkostninger og strøm. | Foto: Ørsted
Projektet ved Avedøreværket har ramt udfordringer - både på omkostninger og strøm. | Foto: Ørsted
AF MARKETWIRE / MAZ PLECHINGER

PTX-projektet Green Fuels for Denmark ved Avedøreværket risikerer at blive droppet.

Det siger energiselskabet til Ingeniøren, efter at det i sidste uge kom frem, at Aflandshage Vindmøllepark i Øresund formentlig ikke bliver til noget. Vindmølleparken skulle forsyne projektet med grøn energi.

”Green Fuels for Denmark er udfordret, både på grund af stigende omkostninger, men også på grund af manglen på ny grøn strøm i Østdanmark,” fortæller Lars Hansen, der er direktør for PTX i Ørsted, til mediet.

”Vi arbejder i øjeblikket på at finde løsninger for projektet. Vi ser fortsat Danmark som et kernemarked for PTX, der med store mængder havvind og et brintrør til Tyskland kan levere på hele Europas grønne omstilling.”

Bag Green Fuels for Denmark står et partnerskab bestående af Ørsted, SAS, Københavns Lufthavne, Mærsk, DFDS og DSV.

At Green Fuels for Denmark er udfordret, har dog været en kendsgerning i ganske lang tid. Som minimum siden Aflandshage i juli fik ophævet etableringstilladelsen.

I august erkendte Ørsteds topchef Mads Nipper da også, at der langt fra er sikkerhed for, at projektet nogensinde realiseres. I hvert fald videre end de indledende 10 MW, der efter planen skulle udbygges til 100 MW og efterfølgende op til de endelige 1,3 GW.

”Første fase af projektet er ret uændret. Men det er rigtigt, at de mere ambitiøse faser af Green Fuels for Denmark ser svært ud lige nu, og at Aflandshage ikke er en ubetydelig årsag til dette. For lige nu er der ingen identificeret kilde til at få strøm til de større faser,” sagde Mads Nipper i august til EnergiWatch.

På det tidspunkt afviste han dog at erklære projektet for dødt. Faktum er imidlertid, at det løbende er blevet udskudt – også før Aflandshage fik ophævet etableringstilladelsen og siden sat i bero.

Ifølge den oprindelige plan skulle de indledende 10 MW elektrolyse have leveret brint i 2023. Det skulle været øget til 250 MW i 2027, førend de endelige 1,3 GW brint, der var planlagt til videreforædling til grønne brændsler som emetanol og ekerosan var tiltænkt til 2030.

Ifølge den seneste opdatering af tidsplanen står de 10 MW først klar i 2025. Anden fase er brudt op i to, hvor 100 MW planlægges i drift fra 2027 voksende til 300 MW i 2028/29. Fristen for det komplette gigawattprojekt lyder nu blot på ”efter 2030”.

”Vi vil gerne være ambassadør for at investeringer i grøn energi er sunde investeringer. Og lige nu har vi ikke klarheden over, hvordan vi får gjort de mere ambitiøse faser til sunde investeringer. Det vil vi selvfølgelig arbejde på med alt det, vi kan gøre selv, men vi er nødt til at have klarhed.”

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også