Økonom: Tilbagegangen i dansk økonomi er midlertidig

I 2024 vil væksten tage til igen, vurderer cheføkonom i Nykredit.
Det er særligt det private forbrug, der vil trække læsset, lyder det i en prognose. | Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
Det er særligt det private forbrug, der vil trække læsset, lyder det i en prognose. | Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

I andet og tredje kvartal af 2023 gik den danske økonomi tilbage. Men tilbagegangen er midlertidig, og i det nye år vil væksten begynde at tage til igen.

Det vurderer Palle Sørensen, der er cheføkonom i Nykredit, i en ny prognose for dansk økonomi.

I både andet og tredje kvartal endte væksten på minus 0,7 pct.

”Tilbagegangen skyldes i stort omfang en tilbagegang på hele 10 pct. i medicinalindustrien fra andet til tredje kvartal. I lyset af de gode udsigter for danske medicinalvirksomheder vurderes denne tilbagegang at være midlertidig,” skriver Palle Sørensen.

På baggrund af den svage udvikling i de to foregående kvartaler venter Nykredit nu, at væksten i bruttonationalprodukt, BNP, vil lande på 0,9 pct. i 2023. Skønnet er forudsat, at væksten stiger pænt i fjerde kvartal af 2023. Tilbage i april var vurderingen, at BNP-væksten ville ende på 1,6 pct.

”I 2024 tager væksten lidt til igen, men vil fortsat være på niveauer, der ligger under trenden,” skriver cheføkonomen.

I 2024 venter Nykredit, at BNP-væksten vil lande på 1 pct.

”Det er særligt det private forbrug, der trækker læsset, men også eksporten forventes at kunne bidrage,” lyder det i prognosen.

Selvom udviklingen på de største danske eksportmarkeder har været ”decideret kedelig” det sidste halve år, så er der ikke grund til bekymring ifølge Palle Sørensen.

”Det er vigtigt at holde sig for øje, at selvom konjunktursituationen kunne have været bedre på eksportmarkederne, så stiger dansk eksport fortsat ret markant. Det skyldes blandt andet succesen med medicinaleksporten, der er mindre konjunkturfølsom og langt overtrumfer svag tilbagegang i aktiviteten på eksportmarkederne,” skriver han.

I 2025 spås en let stigende vækst på 1,2 pct. særligt drevet af svagt stigende investeringer som konsekvens af rentenedsættelser.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også