MobilityWatch

Prisstigninger når snart til hylderne i supermarkedet

Snart bliver slutbrugerne ramt af de høje fragtrater og flaskehalse, der har præget 2021.

Foto: Daniel Karmann/AP/Ritzau Scanpix

Det er ikke kun priser på energi, håndværkere og boliger, der stiger for tiden. Effekten af den seneste tids forsyningskrise, flaskehalse, høje fragtrater og lave arbejdsudbud vil snart kunne ses på hylderne i supermarkedet.

Det skriver Berlingske Business.

Ifølge avisen venter Danish Crown at skulle sende en ekstraregning på en halv milliard videre til forbrugerne. Alfred Pedersen & Søn, som er nordens største tomatproducent, har forhandlet sig frem til prisstigninger på danske tomater og agurker fra vinter.

Arla lægger ikke skjul på, at selskabet oplever en stigning i inflationen i sine råvare- og transportpriser, men ønsker ikke til Berlingske Business at sige, at priserne direkte vil stige deraf.

Inflationen banker på døren, skriver avisen. I august udgjorde inflationen 1,8 pct. Det højeste i Danmark siden 2012. I eurozonen lå den på 3,0 pct. i august. Målet i euroområdet er, at inflationen skal ligge under 2 pct.

Lektor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet, Søren Hove Ravn, mener ikke, at inflationstendensen umiddelbart forsvinder. Han mener dog ikke, at der er grund til bekymring af den grund.

"Dels vil inflationen jo hen ad vejen føre til øgede lønningerne, så det udjævner sig. Ud fra en samfundsøkonomisk betragtning er lidt mere inflation en god ting, selv om det betyder, at jeg skal have flere penge op af lommen i supermarkedet – så længe centralbankerne har det under kontrol," siger Søren Hove Ravn til Berlingske Business.

Kaotisk fragtmarked har givet ringe i vandet i Danmarks største containerhavn: "Det har været et virkelig usædvanligt år" 

Mere fra MobilityWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MobilityWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs