Søren Skou: Milliardnedskrivning gør ondt men vi har råd til det

Mærsk-koncernens nedskrivninger som følge af udtrækningen af Rusland er noget, der gør ”nas”, men er samtidig noget, man har råd til, lyder det fra topchef Søren Skou.
Foto: Ida Marie Odgaard
Foto: Ida Marie Odgaard
AF MARKETWIRE

Mærsks beslutning om at forlade Rusland i kølvandet af landets invasion af Ukraine har i første kvartal kostet selskabet 718 mio. dollar svarende til 5 mia. kr.

Det er noget, der gør ondt på den korte bane, men det er i sidste ende den rigtige beslutning, lyder det fra Mærsks administrerende direktør, Søren Skou, i forbindelse med selskabets regnskab for første kvartal.

”Mange - inklusive jeg - har haft en tiltro til, at jo mere man handler med sin nabo, jo mindre er sandsynligheden for, at man går i krig med hinanden,” siger Mærsk-direktøren og fortsætter:

”Men vi tog fejl.”

Et stort antal vestlige selskaber har truffet beslutningen om at forlade Rusland og Hviderusland. Dog beholder enkelte - blandt andet danske Rockwool - sine aktiviteter i landet. Hvad der er det rigtige og forkerte at gøre, må være op til den enkelte virksomhed, lyder det fra Søren Skou.

”Det er nemt for mig at sige, at vi rejser ud af Rusland, for vi har 2 pct. af vores omsætning i landet. Ja, det gør nas at afskrive for 5 mia. kr. på aktiver, som vi har gjort i det her kvartal, men i det store spil, kan vi godt have råd til at gøre det,” siger han.

Venter indtægt fra salg af Global Ports

Mærsks exit fra Rusland indebærer, at værdien af Mærsks andel af det russiske havneselskab Global Ports, er blevet nedskrevet til nul. Det samme gælder for Mærsk-ejede varehuse i Rusland og de 20.000 containere, som er blevet efterladt.

I øjeblikket forhandler Mærsk med potentielle købere, men Søren Skou kan ikke løfte sløret for hvem.

”Jeg kan sige, at der er interesse for selskabet fra flere sider. Vi forhandler, og så må vi se, hvor det lander,” siger han.

Vestlige selskabers flugt mod udgangen har skabt et dilemma om, hvordan man undgår blot at overlade værdier til russiske aktører - og i sidste ende det russiske styre.

Et dilemma, der blandt andet var afgørende for, at Rockwool har valgt at blive i Rusland. Det danske selskab har vurderet, at et frasalg - og efterfølgende overtagelse af en russisk aktør - ville bidrage betydeligt mere til den russiske statskasse, end hvis Rockwool blev i landet.

Hos Mærsk er den klare forventning, at man ikke blot overlader nøglerne til selskabets russiske aktiver.

”Selvfølgelig skal vi have noget for det, så det tror vi ikke bliver nødvendigt,” siger Søren Skou.

Stort pres

Det er en svær situation, som virksomhederne befinder sig i forhold til krigen i Ukraine, hvor man som selskab risikerer meget, ved at træffe enten den ene eller anden beslutning, lyder det fra den administrerende direktør.

”Helt generelt er der er i dag en forventning i samfundet om, at store virksomheder gør de rigtige ting. At man ikke bare gemmer sig bag lovgivningen,” siger Søren Skou.

”Vi har haft et kæmpe pres fra medarbejderne, for at vi skulle gøre noget, og vi har også et brand, vi skal beskytte. Det er nogle af de overvejelser, vi har haft,” siger direktøren, der blandt andet fortæller, at russiske medarbejdere har modtaget trusler.

Som en del af Mærsks russiske exit har selskabet for nuværende tilbudt nye stillinger uden for Rusland til en tredjedel af selskabets cirka 250 russiske medarbejdere, oplyser Søren Skou.

Topchef i Mærsk lægger op til stor vækst i nyt flysats

Mærsk: Supply service er ikke til salg i dag

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også