Olieprisen vendte rundt efter svage nøgletal

Mandag var der udsigt til prisstigninger på olie, men overraskende stærke nøgletal fra USA vendte prisudviklingen rundt.
Foto: Karl-Josef Hildenbrand/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Karl-Josef Hildenbrand/AP/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Med igangsætningen af det vestlige prisloft på russisk olie og af forbuddet mod import af russisk olie via skib til EU, var udsigten mandag til prisstigninger på den sorte råvare, men den udvikling vendte rundt, da overraskende stærke nøgletal i USA pegede i retning af en endnu strammere centralbank.

Derfor endte olieprisen med et tungt fald på 3,4 pct. til 77,25 dollar per tønde, selv om den ellers startede med at stige 3,4 pct. til 82,72 dollar.

Det var de amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i servicesektoren, ISM Services, der steg i november til 56,5 fra 54,4 måneden før mod et ellers forudset fald til indeks 53,4.

Og det rykkede straks ved markedets forventning til, hvor højt Federal Reserve vil løfte sin rente til en top, en terminalrente, omkring 5,01 pct. til maj næste år mod et bud på 4,92 pct. fredag. For at tvinge inflationen ned til sit mål omkring 2,0 pct. om året.

Og højere renter er skidt nyt for den økonomiske vækst og dermed på sigt også for efterspørgslen på råolie, og derfor faldt prisen mandag.

”Makroøkonomisk frygt på grund af Federal Reserve , og hvad den vil gøre, har overtaget markedet,” siger Phil Flynn, analytiker hos Price Futures Group, til Reuters.

Tidligere var olieprisen også gået op på nyheden om, at Opec+ i en udtalelse holdt fast i de besluttede produktionsnedskæringer, selv om russisk olies adgang til det globale marked nu synes en del sværere.

Analytiker: Særlig konkurrencefordel hos SAS-rivaler er blevet mindre

Debat: DI efterlyser en samlet vej for grøn vejgodstransport

Flixbus og Shell indgår aftale om udvikling af bæredygtige brændstoffer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også