Mærsk-direktør: Nye kontrakter genforhandles på markant lavere niveau

Rederikoncernen kommende kontraktforhandler med kunder bliver påvirket af faldende rater, konstaterer topchef Vincent Clerc.
Vincent Clerc, adm. direktør i A.P. Møller-Mærsk | Foto: Maersk
Vincent Clerc, adm. direktør i A.P. Møller-Mærsk | Foto: Maersk
Af Marketwire

Faldet i raterne rammer de kontraktforhandlinger, som A.P. Møller-Mærsk lige nu har med kunderne og skal have i de kommende måneder.

Det fortæller topchef Vincent Clerc.

Aktuelt er 60 pct. af de volumener, som selskabet sigter efter at have på lange kontrakter, blevet sikret. Det er nogenlunde på samme niveau, som da rederiet sidste gang opdaterede markedet ved årsregnskabet i begyndelsen af februar.

I april og maj tager man imidlertid hul på forhandlinger for kontakter i USA, mens øvrige dele af verden kommer senere på året.

”De genforhandles lidt højere, end den rate, vi har på nuværende tidspunkt, men er en signifikant nedjustering i forhold til de rater, vi havde på samme tidspunkt sidste år,” siger Vincent Clerc.

Hvis man tager udgangspunkt i rateindekset SCFI, der måler en række spotrater ud af Shanghai i Kina, viser det også et markant fald over det seneste år.

Indekset lå fredag på 908,35 point efter et lille fald på 0,3 pct. for ugen. Det var dog samtidig 79,5 pct. lavere end på samme tidspunkt sidste år. Forrige uges 906,55 point var det laveste niveau siden maj 2020.

Andelen af kunder, der tegner faste kontrakter, ventes dog at blive på niveau med sidste år, lyder det fra topchef Vincent Clerc.

Fordelingen af kunder, der har sejlet på hhv. lange aftaler og i spotmarkedet har tidligere været nogenlunde ligeligt fordelt, men under og efter coronapandemien er vægten tippet, og markant flere kunder underskriver i dag lange aftaler.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også